Bigos myśliwski po slezku...

Kategorie: Hovězí maso
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 8
Náročnost:
Autor: Polsko

Suroviny
500 g polské točené klobásky, kůže sloupnutá a klobáska nakrájená na plátky
200 g na hrubo nakrájené slaniny
500 g na větší kostky nakrájené vepřové krkovičky
500 g vepřových rozkrájených žebírek, i uzených
4 lžíce polohrubé mouky
sádlo, nebo rostlinný olej podle potřeby
5 stroužků česneku utřeného
1 na drobno posekaná červená cibule
1 mrkev na drobno nakrájená
30 g sušených hub předem namočených, nebo 100 g čerstvých lesních
1 malá hlávka zeleného zelí nastrouhaného
500 g kysaného zelí propláchnutého, odkapaného a překrájeného
1 bobkový list
1 lžička sušené majoránky
1 lžíce mleté sladké papriky
0,25 lžičky utlučeného kmínu
0,5 lžíce soli, nebo podle chuti
1 lžička černého pepře
špetka kayenského pepře, nebo podle chuti
trocha tekutého ochucení, nebo Magi
2 litry hovězího vývaru
2 lžíce rajské pasty
1 x konzerva 250 g rajčat
10 sušených vypeckovaných švestek
oloupaná brambora nakrájená na kostičky, nebo režný chleba na zahuštění
250 ml červeného vína před podáváním


Postup
Ve velkém kastrole rozškvařit slaninu do světle hněda, ale ne křupava. Pomocí děrované naběračky vyjmout kousky slaniny a dát je do pekáče.

Na vyškvařeném tuku osmažit klobásu do hněda a vyjmout ji do pekáče.

Na tuku naprudko po všech stranách osmažit kostky masa a žebírka do hněda a děrovanou naběračkou je vyjmout do pekáče.

Z kastrolu slít tuk až na 2 lžíce a na něm osmažit cibuli, mrkev, houby, zelené zelí a kyselé zelí. Míchat, až mrkev změkne, tak 5 - 10 minut. Zelenina však nesmí zhnědnout.

Přidat bobkový list, majoránku, papriku, pepř, kmín a vařit další minutu. Zalít vývarem, přidat zbytek ingrediencí a za stálého míchání přivést do varu.

Přikrýt a dát do trouby na 2 hodiny. Nechat vychladnout a dát do lednice.

Druhý den přivést k varu a vařit asi 1/2 - 1 hodinu. Nechat vychladnout a dát do lednice.

Před podáváním přivést k varu, přidat víno vše sehřát a podávat.

P.S. Bigos je nejlepší sehřívaný a proto se vaří dopředu. Je to v Polsku nejenom velikonoční pokrm, ale také vánoční. Je totiž výborný na upotřebení všech zbytků po svátečním hodování. Nebojte se použít také méně kvalitní kousky zvěřiny.

Doporučená příloha:
brambory, nebo žitný chleba...



www.netkucharka.cz