Plněná krůta

Kategorie: Drůbeží maso
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
1 krůta o hmotnosti asi 3 kg.
50 g másla
sůl.
Mandlová nádivka :
50 g bílé veky
3 vejce
150 g mandlí
muškátový květ
80 g másla
sůl
petrželky
mléko
Masová nádivka :
300 g libové vepřové plece
50 g slaniny.
1 vejce
1 žemle
pepř
petrželka
sůl
nové koření
2 lžíce brandy.


Postup
Příprava mandlové nádivky: Mandle vsypeme do studené vody, přivedeme k varu, povaříme minutu, pak přecedíme, oloupáme a drobně nakrájíme. Z bílé veky odstraníme kůrku, veku pokrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem a necháme prosáknout. Změklé máslo utřeme se solí postupně přidáváme žloutky, potom muškátový květ, rozsekanou petrželku Příprava masové nádivky: Žemli nakrájenou na plátky pokropíme mlékem. Maso, slaninu a žemli umeleme, přidáme vejce, rozsekanou petrželku, pepř, práškové nové koření, brandy, sůl a dobře promícháme. Opláchnutou krůtu osušíme a osolíme na povrchu i uvnitř a necháme chvíli odležet. Pak na prsou uvolníme kůži a do otvoru vložíme jednu nádivku. Do dutiny břišní vložíme druhou nádivku. Konec krku přehneme a sešijeme bílou nití. Zašijeme také dutinu břišní. Špičky křídel odsekneme a křídla zaklesneme dozadu. Upevníme na ně střed motouzu, který překřížíme přes záda a zachytíme jím nohy a přitiskneme je k tělu. Konec motouzu přivážeme k biskupu. Krůtu vložíme ( hrudí nahoru ) do pekáče s rozehřátým máslem, podlijeme vodou a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po chvilce příkon tepla zmírníme, krůtu obrátíme a podložíme ji špejlemi, aby se kůže nepřichytila k pekáči. Při pečení krůtu přeléváme šťávou a podléváme horkou vodou. Připečenou šťávu z okrajů pekáče seškrabujeme, aby šťáva měla pěknou barvu. Jako přílohu volíme různou barvu a přípravu zelí, knedlíky bramborové, houskové, brambory pečené nebo vařené.



www.netkucharka.cz