Chodské koláče

Kategorie: Koláče
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 8
Náročnost: středně obtížný
Autor: Koláče 2

Suroviny
Těsto: 500 g pol. mouky
50 g cukru
50 g tuku
0,25 l mléka
1 vejce
mandle
rozinky
mouku na vál
špetku soli
droždí
Maková nádivka:
2,5 dl mléka
80 g cukru
50 g perníku
vanilkový cukr
Tvarohová nádivka:
80 g cukru
1 vejce
1 žloutek
špetka muškátového květu
Povidlová nádivka:
2 lžíce cukru
1 lžíci rumu
vanilkový cukr
špetku mletého badyánu


Postup
V míse rozetřeme droždí s cukrem, 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka na řídkou kašičku - kvásek. Kvásek necháme v teple vzejít.
Mléko osolíme a rozkvedláme v něm vejce. Do vzešlého kvásku nasypeme mouku, přilijeme rozpuštěný tuk a mléko s vejcem a zpracujeme těsto.
Těsto poprášíme moukou, mísu překryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
Mezitím si připravíme nádivky. Mletý mák podusíme s mlékem, osladíme ho a ochutíme skořicí a citronovou kůrou. Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem a můžeme do něj přidat rozinky. Povidla smícháme s cukry a rozředíme rumem.
Z vykynulého těsta uděláme na pomoučeném vále bochánky, které rozválíme na kola o velikosti plechu. Okraje trochu zvýšíme.
Kola přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, kde je ozdobíme nádivkami. Postupujeme od středu ke kraji a nádivky střídavě nanášíme do kruhu. Koláč ozdobíme mandlemi nebo rozinkami.
Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Koláče pečeme v předehřáté troubě dokud okraje nezezlátnout.



www.netkucharka.cz