Dušené ledvinky na víně

Kategorie: Vepřové maso
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost: lehký
Autor:

Suroviny
600 g vepřových ledvinek
40 g cibule
60 g tuku (olej, sádlo)
1,5 dl červeného vína
20 g hladké mouky
2 špetky drceného kmínu
sůl
mletý pepř
hovězí vývar (i z ma­soxu)


Postup
Očištěné a odblaněné ledvin­ky rozřízneme příčně na polovi­ny a vyřežeme z nich vnitřní cévky a s nimi související plošky. Vykrájené ledvinky omyjeme řádně v tekoucí studené vodě, osušíme a pokrájíme na menší kousky (i na tenké plátky). Rychle spaříme v sítu pod vře­lou vodou, opláchneme stude­nou a necháme okapat. Na rozehřátém tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, při­dáme ledvinky, kmín a pepř a asi během 2 minut osmahne­me. Potom zaprášíme moukou, znovu chvíli zasmahneme, pod­lijeme vývarem (vodou s maso­xem) a vínem, osolíme a krátce povaříme (pokud dobu přípravy přeženeme, ledvinky trochu za­tvrdnou, ale stále jsou dobré). Doporučená příloha: rýže, vařené bram­bory, houskový knedlík, chléb i pečivo, můžeme posypat seka­nou pažitkou nebo zelenou petr­želovou nat



www.netkucharka.cz