Ryby v oleji ala sardinky

Kategorie: Zavařované
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost: lehký
Autor:

Suroviny
1 kg drobných ryb (případně větší kostnatá ryba, např. bolen)
olivový olej (případně slunečnicový)
bobkový list
sůl
celý pepř
celé nové koření
pro otrlé kousek feferonky


Postup
Ryby očistíme (u malých okounů nebo ježdíků šupiny ponecháme, protože se špatně škrábou, v této úpravě se však rozpustí), odřízneme hlavičky, nasolíme a necháme přes noc uležet. Malé rybky zavařujeme celé, větší filetujeme (seřízneme maso kolem páteře až po ocas a po žebrech je skrojíme) a nařežeme na menší kousky. Druhý den ryby vyjmeme, opláchneme od přebytečné soli a vložíme v sítě do mírně rozehřátého oleje (cca 100°C). V oleji ryby necháme 10 minut povařit, aby se maso stáhlo. Poté vyjmeme, vložíme do skleniček od dětské výživy, do které jsme nalili trošku olivového oleje a pořádně je utlačíme, abychom vytěsnili všechen vzduch. Nahoru do skleniček přidáme 1 bobkový list, 2 zrnka nového koření, 3 zrnka pepře a zalejeme až k okraji sklenice olejem. Pokud máme rádi pikantnější chuť, přidáme malý kousek feferonky. Skleničky zavíčkujeme a sterilujeme postavené na utěrce nebo na napařovací vložce v tlakovém hrnci ponořené do vody asi 1 cm pod víčkem dvě a půl hodiny. Pokud máme vyšší tlakový hrnec, je možno na první vrstvu skleniček uložit i druhou. Vaříme na slabý var, aby přetlakový ventil jen lehce odfukoval



www.netkucharka.cz