Brusinky s hruškami

Kategorie: Zavařované
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
1 kg brusinek
500 g hrušek
500 g jablek
1 kg cukru
1 lžíce citrónové šťávy
3 lžíce nakrájené pomerančové kůry
3 hřebíčky


Postup
Brusinky přebereme, propláchneme a necháme okapat. Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Uvedeme do varu sklenici vody s cirtónovou šťávou a vložíme do ní připravené ovoce. Povaříme 5 minut ascedíme. Z cukru a 0,75 l vody v níž se vařilo ovoce, připravíme sirup. Uvedeme jej do varu, vsypeme povařené ovoce a na mírném ohni vaříme, až ovoce zesklovatí ( 30 minut). Když brusinky klesnou ke dnu, odstraníme pěnu. Sedm minut před koncem vaření vložíme hřebíčky, pomerančovou kůru ( osmaženou v cukru) a promícháme. Zavařenina je hotová, pokud na chladném talířku rychle rosolovatí. Horkým ovocem plníme zavařovací sklenice, rychle zavíčkujeme, převrátíme je vzhůru dnem a přikryjeme dekou, aby zavařenina rovnoměrně chladla. Uchováváme na tmavém a chladném místě.



www.netkucharka.cz