Marlenka

Kategorie: Zákusky
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost: středně obtížný
Autor: Cukrar

Suroviny
Ingredience:
100 g másla
2 PL medu
250 g cukru
1 KL octa
1 PL jedlé sody
2 vejce
700 g hladké mouky
Krém:
200 g másla
1 Salko
mleté vlašské ořechy, koňak( nemusí být)


Postup
Příprava: 1. Sodu s octem smícháme, do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme. Potom přidáme ocet se sodou a znovu vymícháme. Směs dáme na plamen a za stálého míchání přidáme vejce. Mícháme stále, až se na povrchu objeví pěna a směs zhnědne, potom ihned odstavíme. 2. Po částečném vychladnutí přidáme prosátou hladkou mouku, vypracujeme těsto, přikryjeme a necháme hodinu odpočívat na teplém místě. 3. Po odpočinutí těsto rozdělíme na 7-8 kuliček a každou vyválíme na slabou placku a dáme péci. 4. Salko 3 hodiny zvolna vaříme zcela ponořené ve vodě, ty 3 hodiny je nutné dodržet. Potom ho necháme vychladnout(vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopíme ji a s máslem rozmixujeme, dále je možné přidat oříšky a trochu koňaku. 5. Jednotlivé placky se potřou krémem a jedna se rozstrouhá na poslední krém na povrchu dortu (může se smíchat s instantním kakaem, případně i oříšky).



www.netkucharka.cz