Francouzské šunkofleky

Kategorie: Těstoviny
Hodnocení: *****
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
4 středně progresivní brambory
250 g fleků
300 g uzeného masa nebo uzeniny
5 vajec
0,25 l smetany
1 hrnek zmrazené zeleninové směsi
1 menší cibule
1 hrst nasekané kudrnky
drcený barevný pepř
domácí vegeta
200 g tvrdého sýra
hrudka sádla


Postup
Nevíme-li, zda udělat k večeři šunkofleky nebo francouzské brambory – nebo pokud víme, že v noci dostaneme zase na něco chuť, ale ještě nevíme na co – nebo prostě že jenom tak nevíme co roupama...
Brambory uvařené ve slupce odslupkujeme a nakrájíme na kolečka. Fleky uvaříme do poloměkka, 2 vajíčka dotvrda, uzené nakrájíme na malé kousky a cibuli na půlkolečka.
Do poloviny sádlem vymazaného pekáčku navrstvíme střídavě kolečka brambor, měsíčky cibule, kolečka vajec, kousky uzeného, sem tam zapudrujeme pepřem, vegetou a zmrazenou zeleninou. Uvařené a scezené fleky promícháme s kousky uzeného, zbylou zeleninou a 0,75 nasekané kudrnaté nati, lehce dopepříme a dovegetíme. Touto směsí vyplníme druhou polovinu pekáče, bramborovou půlku posypeme zbylou kudrnkou a vše zalijeme smetanou s rozkvedlanými 3 vejci, vegetou a pepřem (pozor, už jsme trochu solilopepřili).
Při plnění pekáče se snažíme dodržovat demarkační linii mezi bramborami a šunkofleky, aby později nedocházelo mezi strávníky ke sporům, kde končí Země krále Miroslava a kde začíná Půlnoční království.
Pekáč vložíme do řádně rozpálené pece a čekáme, až se nám začnou na povrchu tvořit rozverné křupičky (moje pec to zvládne za 20 minut na plný tah). Pak vše posypeme strouhaným sýrem a necháme ve vypnuté peci ještě zatavit.



Jíme všichni přímo z pekáče, bereme si co hrdlo ráčí a hlídáme, jestli se nám někdo necourá přes hranice. Naopak, nenápadně vyďoubáváme sousedům křupičky, protože ty jsou nejlepší a v tuzemsku jich máme nedostatek.



Doporučená příloha:
Flaška kyselých okurek.



www.netkucharka.cz