Kotlety s hamburskou omáčkou

Kategorie: Vepřové maso
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
500 g vepřových kotlet bez kostí
100 g šunkového salámu
100 g kořenové zeleniny
1 cibule
2 sladkokyselé okurky + 1 na každou porci
3 lžíce zakysané smetany
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce citrónové šťávy
4 kuličky nového koření
20 kuliček pepře
1 bobkový list
špetka tymiánu
1 lžička plnotučné hořčice
pepř
sůl
olej


Postup
Nejdříve si připravíme maso - kotlety vykostíme, lehce po obou stranách naklepeme paličkou na maso, osolíme a opepříme. Poté si očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu. Cibuli na kolečka, mrkev, petržel a celer na kostičky. Kyselou okurku si nakrájíme na kolečka, salám na kostičky. Na pánvi rozpálíme asi 2 lžíce oleje (či jiného tuku) a nejdříve na něm osmahneme kotlety po obou stranách. Vyjmeme je z pánve a na zbylém tuku orestujeme společně salám, zeleninu, cibuli a všechno koření. Po chvíli restování zaprášíme moukou a ještě chvíli společně prudce osmahneme. Poté přidáme citrónovou šťávu, podlijeme vývarem či horkou vodou a přidáme lžičku hořčice. Promícháme. Maso přemístíme buď do papiňáku nebo do kastrolu s pokličkou (dále budeme dusit v troubě) a přelijeme ho masovo-zeleninovou směsí s kořením. Při přípravě v papiňáku necháme dusit asi 30 minut, v troubě počítáme s dobou delší (tam kontrolujeme, zda je maso měkké a případně podléváme). Měkké maso z omáčky vyjmeme a snažíme se najít i bobkový list a vyjmout. Omáčku rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu a necháme ještě chvíli provařit. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Na závěr do ní můžeme vmíchat nakrájenou kyselou okurku nebo ji použijeme na ozdobu. Podáváme samozřejmě s houskovým knedlíkem. Poznámky: Vzhledově tato omáčka připomíná trochu svíčkovou a také všem, kdo mají rádi svíčkovou, chutná. Chuť má však odlišnou, je ostřejší (viz 20 pepřů) a také kyselejší (viz kombinace s kyselými okurkami).



www.netkucharka.cz