Kapučínový dort

Kategorie: Dorty
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost: středně obtížný
Autor:

Suroviny
Na korpus:
280 g hladké mouky
170 g másla pokojové teploty
50 g krupicového cukru, nejlépe hnědého
špetku strouhaného muškátového oříšku
špetku soli
Na čokoládovou vrstvu:
200 ml smetany na šlehání
240 g hořké čokolády, nasekané
50 ml Baileys
Na tvarohovou náplň:
800 g plnotučného tvarohu
100 g moučkového cukru
2 sáčky vanilinového cukru
40 g kukuřičného škrobu (Maizena)
2 lžíce tmavého rumu
15 g instantního espressa (3 lžíce)
1 lžičku melasy
3 velká vejce pokojové teploty
Na polevu:
280 g husté (patnáctiprocentní) zakysané smetany
40 g cukru krystalu nebo krupice


Postup
1. Na čokoládovou vrstvu přiveďte k varu smetanu, odstavte, přidejte čokoládu a přilijte alkohol. Vymíchejte dohladka.

2. Zatímco čokoláda chladne, připravte si drobenkovou směs na podklad. Mouku a sůl přesijte do mísy, přidejte změklé máslo, cukr a muškátový oříšek. Vidličkou nebo prsty vypracujte drobenku a nasypte ji do kulaté formy o průměru 24 cm. Drobků těsta se neobávejte: trpělivým vymačkáváním získáte hladkou, pružnou hmotu. Prsty pěchujte nejdřív okraje a poté dno. Uhlaďte obrácenou lžící.

3. Na korpus nalijte vychladlou čokoládu a dejte na 30-40 minut do mrazáku. Než čokoláda ztuhne, připravte si tvarohovou náplň.

4. Ve sklenici rozpusťte kávu v jedné lžíci horké vody, přidejte rum a melasu. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Ušlehejte tvaroh s oběma druhy cukru, kukuřičným škrobem a kávou. Po jednom vešlehejte vejce a nalijte na čokoládovou vrstvu. Pečte zhruba hodinu.

5. Vyjměte z trouby na mřížku a 20-25 minut nechte chladnout. Troubu nevypínejte. Smíchejte ingredience na polevu, nalijte na zchladlý povrch, rozetřete a pečte ještě 10 minut.

6. Koláč vyjměte z trouby, nechte ho chvíli vychladnout a přesuňte do chladničky.



www.netkucharka.cz