Šumavská kulajda se zastřenými vejci

Kategorie: Houbové polévky
Hodnocení: *
Počet porcí: 4
Náročnost: lehký
Autor: Testudo

Suroviny
800 ml vody
300 g brambor
30 g sušených hub
200 ml smetany ke šlehání
1 snítka kopru nebo 2 lžíce sterilovaného
5-7 lžic instantní jíšky
50 g másla na zjemnění
4 vejce
kmín
sůl
bílý pepř
ocet


Postup
1. Sušené houby předem namočíme, minimálně na 1 hodinu, nejlépe přes noc. 2. Brambory očistíme a nakrájíme na hrubé kostky, zalijeme vodou, přidáme namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme, až jsou houby a brambory měkké, cca 15 20 minut. 3. Zalijeme smetanou, zahustíme instantní jíškou, ochutíme octem, zjemníme máslem a přidáme pokrájený kopr. 4. Do mírně osolené a okyselené mírně vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnuté vejce a zavaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 4-5 minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby se vejce zatáhla. 5. Při podávání vkládáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce. Verze s klasickou jíškou: Pokud nemáme možnost nebo nechceme použít instantní jíšku, uvaříme si vlastní ze 100 g másla a 50 g hladké mouky: máslo rozpustíme, zasypeme za stálého míchání moukou, zalijeme studenou vodou, vložíme pokrájené brambory, houby a pokračujeme dále podle výše uvedeného receptu.



www.netkucharka.cz