Zelňačka a cibulové dalamánky

Kategorie: Zeleninové polévky
Hodnocení: *
Počet porcí: 4
Náročnost: lehký
Autor: Testudo

Suroviny
50 ml oleje
20 g hladké mouky
20 g mleté červené papriky
100 g anglické slaniny
250 g brambor
250 g kysaného zelí
100 ml smetany
8 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
4 bobkové listy
špetka kmínu
špetka mletého pepře
sůl
2 pol. lžíce pažitky nebo petrželky
cibulové dalamánky
42 g droždí
1 pol. lžíce krystalového cukru
3 dcl vlažné vody
250 g žitné celozrnné mouky
250 g hladké pšeničné mouky
1 dcl olivového oleje
1 střední cibule
1 pol. lžíce drceného kmínu
2 špetky tymiánu
sůl
pepř
na posypání celý kmín, hrubou sůl


Postup
1. připravíme jíšku na oleji opražíme slaninu a orestujeme, přidáme mouku a mletou papriku, zalijeme studenou vodou a za stálého míchání přivedeme k bodu varu. Přidáme očištěné a na kostičky nakrájené brambory, sůl, kmín, bobkový list, pepř a nové koření 2. po cca 15 minutách přidáme kysané, na kratší kousky pokrájené zelí a zalijeme smetanou a krátce povaříme 3. z polévky vyjmeme koření - bobkový list, celý pepř a nové koření, (ale jsou i tací, kteří ho tam rádi nechávají). Dochutíme mletým pepřem, popřípadě solí, a sypeme posekanou petrželkou nebo pažitkou cibulové dalamánky 1. připravíme si Ondřejův rychlokvásek droždí rozetřeme s krystalovým cukrem na řídkou kašičku, zalijeme 1,5 dl vlažné vody, zaprášíme moukou a necháme kvásek vyběhnout 2. přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme polotuhé těsto. Po jeho vykynutí tvarujeme dalámánky, sypeme kmínem a hrubozrnnou solí či jinými semínky, která máme po ruce 3. pečeme dozlatova, cca 1 hodiny, ještě horké potřeme slanou vodou


Poznámka
Kluci v akci



www.netkucharka.cz