Věrkaná

Kategorie: Vepřové maso
Hodnocení: *
Počet porcí: 4
Náročnost: lehký
Autor: Testudo

Suroviny
1 kg vepřové plece bez kosti
0,5 l mléka
sůl
pepř
200 g šunky
5 vajec
olej
hořčice
pečicí fólie nebo celofán (takový ten průhledný)
provázek přírodního původu


Postup
Maso umeleme, osolíme, opepříme, zalijeme mlékem a všechno zpracujeme do jednolité hmoty. Dáme aspoň na dvě hodiny vychladit. Z vajíček a oleje vyrobíme řidší míchaná vajíčka, která nezapomeneme osolit. Pečicí fólii rozřízneme, aby vznikl obdélník, na ni rozetřeme polovinu masové hmoty (tloušťka asi 0,5 cm), na ni dáme plátky šunky a potřeme je hořčicí. Vše přikryjeme polovinou vaječiny. Hmotu na fólii zarolujeme a vyrobíme veliký bonbón pevně omotaný v celé své délce provázkem. To samé provedeme s druhou polovinou surovin. Vložíme do pekáče, okolo by mělo zůstat co nejmíň místa, nahoře propíchneme ve fólii několik dírek, útvar podlijeme asi litrem vody a dáme na 2 hodiny péct na 220°C. Podáváme s chlebem a okurkou. Ideální na Silvestra a jiné oslavy.



www.netkucharka.cz