Mole Coloradito

Kategorie: Vepřové maso
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 6
Náročnost:
Autor: Testudo

Suroviny
1 kg maso vepřové
1 ks kuře
2 l voda
1 ks cibule
3 stroužek česnek
sůl
mole
6 ks paprika červená velká
3 ks paprika pálivá čerstvá
pepř celý
dobromysl-oregano
nové koření celé
1 ks cibule
6 stroužků česnek
4 ks rajče
2 lžíce sádlo
1 lžíce rozinky
150 g mandle
1 ks banány
1 lžíce med
200 g sezamová semínka
brambory


Postup
Maso nakrájíme na kousky asi 7x5 cm, nebo kuře rozdělíme na menší porce, a maso dáme do většího hrnce s celou cibulí a česnekem, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit, až je maso měkké. Pak zcedíme, maso dáme na teplé místo a vývar uschováme. Mezitím si připravíme mole (jsou to různé omáčky, někdy s kakaem nebo čokoládou, často s drcenými nebo mletými praženými semínky): Všechny papriky opečeme nasucho na tálu (viz recept Clemole de Olla) a opečené je dáme macerovat do trošky horké vody (aby byly skoro potopeny - vodu pak můžeme použít do mole). Na tálu opečeme oloupanou cibuli, česnek, nové koření, pepř, i dobromysl. Vše s macerovanými a oloupanými paprikami dáme do mixeru, přidáme asi 150 ml buď vývaru nebo macerátu, rozmixujeme a dáme stranou. Opečeme rajčata, oloupeme a rozmixujeme. V hluboké pánvi rozpálíme sádlo, přidáme rozmixovanou paprikovou směs a osmažíme asi 5 minut. Přidáme rajčata a mírně vaříme dalších asi 15 minut. V mixeru rozmixujeme hrozinky, pražené mandle, oloupaný banán a asi 150 g pražených sezamových semínek (nejlépe se praží v přikryté pánvi, jinak vyskakují) s 0,25 l vývaru, přidáme do omáčky a za stálého míchání povaříme dalších 15 minut. Přidáme 0,5 až 0,75 l vývaru, až docílíme konsistence hustší polévky. Přidáme med, dochutíme, vložíme na větší kostky nakrájené oloupané brambory a necháme prohřát. Podáváme posypané zbylými sezamovými semínky, s horkými tortillami, nebo chlebem. Do mole můžeme přidat ovařenou mrkev nebo tykev, nebo obojí.



www.netkucharka.cz