Plněné zelné listy

Kategorie: Zelenina
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor: Testudo

Suroviny
2 kg kysaného zelí
10-16 zelných listů
500 g vepřového ramínka
sůl
250 g libového hovězího masa
250 g vařeného uzeného masa
200 g vařené rýže
5 lžic sádla
3 lžíce hladké mouky
2 větší cibule
2 lžíce sladké mleté papriky
3 stroužky česneku
2 vejce
ocet
sůl
pepř


Postup
Zelné listy upravíme tímto způsobem: vybrané velké listy z hlávkového zelí polijeme vařící vodou se solí a octem. Před plněním nádivkou seřízneme naplocho silnější žebra listů nebo je vyřízneme. Syrové hovězí a vepřové maso i vařené uzené maso umeleme, přidáme vařenou rýži, 1 lžíci sladké papriky, stroužek česneku utřený se solí, mletý pepř a vejce. Směs dobře promícháme, případně dochutíme solí a vytvoříme menší šišky, které po jedné balíme do připravených zelných listů. Závitky převážeme nití. Na polovině dávky sádla osmažíme najemno nakrájenou cibuli, vmícháme lžíci papriky, zalijeme šálkem vody nebo vývaru z uzeného masa, přidáme 2 stroužky utřeného česneku a kysané zelí. Promícháme a dáme vařit. Do rozdušeného vroucího zelí naskládáme zelné závitky tak, aby byly dobře ponořeny. Dusíme zvolna asi 1 hodinu, poté závitky vyjmeme a zelí zahustíme zlatavou jíškou usmaženou z druhé poloviny sádla a 3 lžic hladké mouky. Necháme dobře provařit. Hustotu zelí upravíme přidáním vody nebo smetany. Do provařeného zelí vrátíme závitky zbavené nití a ještě chvíli je v něm prohřejeme.



www.netkucharka.cz