Bažant z Francie s pikantní rybízovou omáčkou s Portem

Kategorie: Zvěřina
Hodnocení: ***
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
800-900 g očištěného bažantu
4 lžíce másla, změklého
4-8 snítek čerstvého, nebo zmraženého tymiánu
1-2 bobkové listy, ditto
4-8 plátky ne moc tučné slaniny, ditto
1 lžíce mouky
175 ml kuřecího vývaru, + více, je-li zapotřeby
1 lžíce rosolu z červeného rybízu, nebo marmelády
3-4 lžíce portského vína
pepř
sůl


Postup
Předehřát roubu na 230°C. Do pekáče vložit dostatečně velký kus alobalu, aby uzavřel celého bažanta (nebo dva pro dva bažanty). Vymastit alobal olejem. Osušit bažanta, odříznout tuk a přebytečnou kůži. Pomocí prstu uvolnit kůži na prsou bažanta a mezi masem a kůží ho potřít změklým máslem. Svázat hohy dohromady a poskládat na prsa bobkový list a tymián. Nahoru bažanta poskládat plátky slaniny, položit ho na alobal a vše osolit a opepřit. Zdvihnout dlouhé strany alobalu, založit je dohromady a potom zarolovat nahoru konce tak, aby šťáva zůstala uvnitř. Péct bažanta po 20min., snížit teplotu na 190°C a péct po dalších 40min. Otevřít alobal a péct dalších 15-20min., až je bažant hnědý a po píchnutí nožem do nohy, šťáva vytéká čirá. Vyjmout bažanta na desku a přikrýt ho čistým kusem alobalu. Nalít šťávu z alobalu do pekáče a odstranit nějaký tuk (nejlépe položením papírového ubrousku na povrch šťávy, a několikrát opakovat s čistým ubrouskem, nebo vhozením kostek ledu do šťávy, které na sebe nachytají ztuhlý tuk). Poprášit moukou a pomalu vařit , až omáčka zhoustne a je hladká. Zašlehat dovnitř vývar a rosol a přivéct do varu. Dusit, až omáčka trochu zhoustne (přilít více vývaru, je-li zapotřeby). Přidat portské víno a přichutit solí a pepřem. Přecedit a horkou podávat v omáčníku s bažantem. Bažanta nakrájet na porce a podávat. Doporučená příloha: Růžičková kapusta zapečená se sýrem v přílohách



www.netkucharka.cz