Asturijská polévka s fazolemi a klobáskou - Asturian Bean Sausage Soup

Kategorie: Masové polévky
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor: Clarissa Dickson Wright:Two Fat Ladies TV seriál BBC, 2002

Suroviny
3 syrové paprikové klobásky
3 černé klobásky
300 g bílých fazolí namočených přes noc
1 uzené vepřové kolínko
300 g vepřové žebírko
150 g bůčku na kostky
300 g zelí na proužky
4 5 brambor
sůl a pepř
Příloha: chléb


Postup
Do vyššího hrnce nasypeme předem namočené fazole, které ještě jsme ještě předtím asi 10 minut povařili. Nezapomeňme, jinak bychom mohli mít ošklivé břišní potíže. Na fazole v hrnci položíme uzené koleno (nebo šunku s kostí), nakrájený vepřový bůček, ještě pár kousků bůčku nakrájeného na kostičky a přidáme vepřový bůček s kostí (jedno žebírko). Do hrnce vše poměrně natěsnáme a bohatě zalijeme vodou tak, aby maso bylo potopeno. Pokud jsou naše paprikové klobásky ostré a ještě k tomu i hodně kořeněné, tak už pálivou papriku a žádné jiné koření nepřidáváme. Pokud ne, přidáme pálivou papriku. Dáme pozor, aby uzené koleno nebylo příliš slané. Pokud ano, je nutno je vymáčet ve studené vodě a případně ještě blanžírovat (tj. ponořit do studené vody a tu uvést do varu a koleno po chvilce vyjmout). Hrnec dáme na sporák a vaříme na mírném plameni asi tak 1 hodinu. Po této době již měkké maso vyjmeme z vývaru, koleno a žebírko obereme. Kůži případně odstraníme, ale nemusíme . . . je měkoučká a taky dobrá. Všechno maso i klobásky nakrájíme na větší kousky a vložíme je zpět do vývaru. Teď můžeme přidát nakrájené brambory na čtvrtky a ještě čerstvé zelí na nakrájené na proužky. Dobře vše zamícháme a ještě vaříme dokud nezměknou brambory. Ale jen přesně tak dlouho, nic víc, nic méně. K polévce musíme podávat hodně chleba, jinak to není možné - je opravdu hodně vydatná a dobrá. Asturie - je historické území na severozápadě Španělska u Biskajského zálivu mezi provinciemi Galicia, Castiliia a Cantabria. Tato vydatná polévka je typické venkovské jídlo, vhodné pro těžce pracující na poli apod. Údajně pochází ze středního Španělska. Je podobná a stejně jednoduchá i vydatná jako jsou např. francouzské polévky potée nebo normanské či vlámské ošpó (hochenpot) aj.


Poznámka
KR-870.



www.netkucharka.cz