Asijská smažená rýže.

Kategorie: Rýže
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost: středně obtížný
Autor:

Suroviny
1 červená chili paprička, nebo pfeferonka, bez semínek na drobno posekaná
1 lžíčka rajčatové pasty
sůl a pepř podle chuti
225 g bílého zelí, na drobno nastrouhaného
100 g zeleného hrášku, může být i zmražený
2 lžíce limetové, nebo citronové šťávy
110 g hnědé šalotky, nebo jarní cibulky, rozpůlené a na jemné plátky nakájené
3 na drobno nakrájené stroužky česneku
2 lžíce koriandru setého, nebo petrželky + víc na ozdobu
5 lžic rostlinného oleje
1 červená paprika, bez semeníku na drobno nakrájená
0,25 Tabasco omáčky, nebo podle chuti
6 zelených šalotek, ne tenké diagonální plátky nakrájené
3 našlehaná vejce
280 ml uvařené rýže, vychladlé, nebo předem zmražené
170 g okurky, oloupané, bez semínek, na malé kousky nakrájené
250 ml kažuových oříšků, nebo oloupaných mandlí, na hrubo posekaných


Postup
Rozehřát polovinu oleje na pánvi (na kterou se igredience nelepí, jako je teflonová), nebo ve Wok kotlíku, přidat hnědé šalotky a usmažit je do hněda. Vyjmout je drátěnou naběračkou na papírový ubrousek.

Nalít do Wok zbytek oleje a přidt tam chili a česnek. Smažit po 1min. Přidat zelené šalotky a papriku a smažit další 3-4min.

Přidat zelí a okurek a smažit další 2 min. Udělat místo ve středu Wok kotlíku a nalít tam vejce. Sem tam vejce promíchat tak jako při smažených vejcích. Nakonec je zamíchat do zeleniny.

Dovnitř vmíchat rajčatovou pastu limetovou šťávu a Tabasko omáčku.

Zvýšit teplotu a přidat rýži, oříšky a čerstvý koriandr. Vše míchar po 3-4min., až je všechno velice horké.

Podávat posypané zelenou šalotkou a koriandrem.

TIP: Nejlépe použít zbytek uvařené, nebo zmražené rýže. Je-li čerstvě uvařená, musí být naprosto studená, jinak bude při smažení mokrá a ne křupavá. Protože proces vaření je rychlý, nejlépe je si vše pžipravit a nakrájet předem.



www.netkucharka.cz