Domácí jogurt

Kategorie: Mléko/sýry
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost: středně obtížný
Autor: Anka

Suroviny
Co potřebujete na výrobu:
jogurtovač podle mne skutečně není třeba, proces je jednoduchý i bez něj
i když v receptech se často udává bio mléko nebo alespoň čerstvé mléko, dá se jogurt vyrábět i z UHT mléka, doporučuji plnotučné (protože mléko kupujeme do zásoby, máme velkou spotřebu a pro čerstvé se často nedostanu, tak dělám vždy z trvanlivého)
výrobu jogustu nastartujeme jiným jogurtem, zkoušeli jsme různé a nejvíce nám chutnal jogurt nastartovaný jihočeským jogurtem
pokud děláte jogurt pravidelně, schovejte si vždy kydanec starého jogurtu na nastartování nového, pak se už nebudete muset starat o nic jiného než o zásobu mlíka
doma vyráběný jogurt je většinou řidší, ale dá se zahustit různými způsoby, zkoušela jsem dát ho na noc okapat do síta, které jsem vyplnila separačníma vložkama (látkařky vědí, ostatní můžou použít plátýnko) - ráno jsem měla hustý jogurt a okapanou syrová
tku, jenže jogurtu mi ubylo Smutný
druhá možnost je mléko pro výrobu jogurtu trochu vyvařit a tím zahustit, ale to je zbytečně pracné..., takže doporučuji mléko zahustit zhruba třemi vrchovatými lžícemi sušeného mléka na litr


Postup
Postup:
Četla jsem různé, v některých se mléko nejdřív povařilo, ale to není nutné a je to práce navíc, takže doporučuji mléko pouze zahřát. Teplota se udává od třiceti do padesáti stupňů (při větší teplotě už jogurtové kultury hynou). Zahřejte tedy mléko tak, aby byla teplota maximálně jen o něco málo vyšší než tělesná. Pak do hrnce přimíchejte tři lžíce sušeného mléka a nakonec kydněte ten jogurt, není nutný celý kelímek, stačí opravdu pořadný kydanec. v další fázi můžete jogurt nalít do skleniček, my ho jen přelijeme do velikého tisícigramového kelímku od jogurtů protože ho pak dětem stejně dávám do misek. No a nakonec jogurt schováme do peřin nebo zabalíme do deky, podle toho co nám vyhovuje. Zhruba za šest hodin máme jogurt hotový. Pokud ještě není, nechte ho ještě stát. Baktérie ještě trochu makají dokonce i v lednici, takže jogurt ještě mírně zhoustne.

Jogurt jíme bílý nebo s marmeládami, občas taky s Grankem. Důležitý poznatek je, že i spořádným kydancem marmelády není jogurt tak sladký jako koupený, což je u nás rozhodně plus. Je dobré přidávat marmeládu těsně před podáváním, protože cukr jogurtové kultury zabíjí.



www.netkucharka.cz