Nejúžasnější vánočka - rodinný recept

Kategorie: Buchty
Hodnocení: *****
Počet porcí: 4
Náročnost: středně obtížný
Autor: Alena M. (MachyA) ID 51989

Suroviny
uškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra
60 g hladké mouky (a ještě trochu na případné podsypání, je-li těsto řídké), 140 g cukru, 0,25 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 0,75 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka m


Postup
Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru a droždí necháme vzejít kvásek /v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabyde/. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, rozpuštěnou Herou. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky s troškou rumu. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout. Neodolala jsem nabídkám na MMB a zakoupila mísu na kynutí Tupperwarre. Musím uznat, je to opravdu skvělá věc a nelituji investovaných peněz. Těsto krásně nakynulo a netrvalo to příliš dlouho.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka nesjela, vypomůžeme si špejlemi, viz. foto. /ale stejně mi nakonec trochu sjel vrchní copánek. Je to rodinný recept, neznám lepší kynuté těsto, má nepopsatelně výbornou chuť, kterou jsme nikde jinde nejedla. Určitě vyzkoušejte! Dobrou chuť!



www.netkucharka.cz