Velikonoční jidáše

Kategorie: Zákusky
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
1000 g polohrubé mouky
150 g rostlinného tuku
100 g cukru
2 žloutky
59 g droždí
0,7 litru mléka
1 lžička soli


Postup
Do prosáté mouky utvoříme ve středu důlek, do kterého nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme trochu cukru, rozdrobíme droždí, zamícháme s trochou mouky tak, abychom vytvořili hustší těstíčko, které necháme nakynout. V mléce rozmícháme žloutky, postupně vlijeme do mouky, společně s rozpuštěným tukem, solí a zpracujeme v hladké těsto, které necháme dostatečně vykynout. Dobře vykynuté těsto musí přibližně dvakrát zvětšit objem.

Z části vykynutého těsta vyválíme silný váleček, který nakrájíme na stejné kousky.Z těchto kousků vyválíme tenké válečky průměru asi 1 cm, každý pak stočíme buď do spirály, nebo váleček ve středu ohneme a oba konce stočíme do středu - tím nám vznikne jakýsi oválek. Pomastíme je máslem, upečeme a vychladlé mažeme rozehřátým medem.



www.netkucharka.cz