Jablečný koláč

Kategorie: Koláče
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 3
Náročnost:
Autor:

Suroviny
linecké těsto: 150g cukru
300 g másla
450 g mouky
půl lžičky kypřícího prášku
1 vejce
půl lžičky strouhané citronové kůry
náplň:
1 kg kyselých jablek
100 ml bílého vína
3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce cukru
100 g mletých mandlí
50 g rozinek
1 lžička skořice na ozdobení: 100g moučkového cukru
2 lžičky citornové šťávy
40 g sekaných pistácií


Postup
Všechny suroviny na těsto zapracujeme. Jemné těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a uložíme do chladničky na 30 minut do chladničky. Vymastíme koláčovou formu. Ještě jednou krátce propracujeme těsto. Oddělíme 0,666666666666667 a vyválíme placku. Zbývající těsto vrátíme zpět do chladničky. Plackou vyložíme formu. Povytáhneme okraje, vysoké asi 3 cm.
Náplň: troubu rozpálíme na teplotu 180 stup. Oloupeme jablka a rozčtvrtíme je. Vykrojíme jádřince a ovoce nakrájíme na menší kousky. Svaříme bílé víno s citronovou šťávou a přidáme cukr. Počkáme, až se rozpustí, a přisypeme jablka. Asi 10 minut je dusíme. Nakonec přisypeme mandle, rozinky a skořici. Směs necháme vychladnout.
Jablečný kompot slijeme a necháme ho úplně vykapat. Ovoce rozprostřeme na těsto a urovnáme do stejnoměrné vrstvy. Šťávu odložíme stranou. Nebudeme ji používat. Zbývající těsto vyválíme do tenké placky. Přes plát překlopíme přesahující okraje spodního korpusu. Koláč dáme do trouby a pečeme asi 50 minut. Vyjmeme ho a necháme ve formě vychladnout. Potom ho opatrně přeneseme na velký talíř. Připravíme si polevu. Moučkový cukr smísíme s citronovou šťávou a přelijeme jí zcela vychladlý koláč. Rychle ještě než poleva ztuhne ji posypeme nasekanými pistáciemi.



www.netkucharka.cz