Floydův sytý kořeněný guláš ze Staroměstského náměstí

Kategorie: Hovězí maso
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
2 kg kvalitního zadního hovězího masa, na větší medailonky
200 g tučné slanina (špeku)
1-2 velké cibule, nadrobno
1 lžíce nasekaného česneku (4-5 stroužků)
6 rajčat, na kostičky
1 vrchovatá lžíce sladké mleté papriky
chilli papričky, podle chuti a odvahy
kytička nasekané zelené petrželky
3 bobkové listy
2 lžíce rajského protlaku
0,5 litru piva 10°
Na knedlíky:
500 g mouky
1 lžíce nastrouhané citrónové kůry
2 lžíce najemno nasekané petržele
1 lžíce čerstvých lístků šalvěje, najemno nasekané
1 menší cibule, nadrobno
2 lžíce osmahnuté slaniny
voda podle potřeby
Příloha:
knedlíky


Postup
Na rozpálený olej ve větším hrnci vložíme na kostečky nakrájenou tučnou slaninu (špek), osmahneme ji téměř dozlatova, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme česnek a po chvilce přidáme na kostky nakrájená rajčata. Vše promícháme a zmírnime oheň. Na jiné pánvi na rozpáleném oleji prudce osmahneme plátky hovězího masa (10 - 12 medajlonků velkých asi jako 0,5 dlaně). Maso necháme jen zatáhnout a pak je přemístíme i s vypečenou šťávou do hrnce s cibulovým základem. Přidáme mletou papriku a podle chuti vhodíme do hrnce několik chilli papriček, přidáme sekanou petrželovou nať, bobkové listy a trochu rajčatového protlaku. Vše zalijeme pivem, hrnec zakryjeme a necháme vše dusit asi tak 2 hodiny nebo až je maso měkké. Knedlíky připravíme smícháním mouky, citrónové kůry, vody, jemně nasekaných bylinek: petrželové natě a čerstvé šalvěje, cibule a osmahnuté slaniny. Vše dobře promícháme a vypracujeme tužší těsto. Z těsta vytvoříme kulaté knedlíky, obalíme je v mouce a necháme asi 30 minut vařit v páře.



www.netkucharka.cz