Kotlíkový guláš s noky

Kategorie: Hovězí maso
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
500 g hovězí maso
80 ml oleje
200 g cibule
20 g červené papriky
20 g soli
1 g kmínu
5 g česneku
600 g brambor
100 g paprikových lusků
800 g rajčat
Na nočky:
60 g mouky
1 ks vejce
2 g soli


Postup
Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na malé kousky. V hrnci zahřejeme olej a necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Odstavíme z plotny a zaprášíme sladkou červenou paprikou. Rychle promícháme, přilijeme trochu vody a vaříme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří. Dusíme ve vlastní šťávě, přidáme pokrájené maso, osolíme, promícháme a pod pokličkou dusíme při mírné teplotě až se vývar z masa vyvaří. Pak přidáme kmín a prolisovaný česnek. Koření promícháme a stále přiléváme jen tolik vody, aby se maso dusilo v trošce vývaru - tak jak je pravidlem pro guláše. Mezitím pokrájíme omyté brambory na kostičky asi 1 x 1 cm a necháme je stranou ve studené vodě. Zelenou papriku a rajčata pokrájíme na stejně velké kousky. Když je maso téměř měkké, vodu vyvaříme a přidáme připravené brambory a papriku. Dobře promícháme a několik minut společně orestujeme. Pak zalijeme asi 1 litrem vody a při mírné teplotě vaříme. Po přejití varem přidáme rajčata a vše uvaříme doměkka. Poté přidáme připravené noky (viz níže) a necháme ještě asi 2-3 minuty táhnout. Podle chuti dosolíme nebo přidáme trochu pálivé papriky. Dobrý kotlíkový guláš musí mít ohnivě rudou barvu a být velmi vydatný, neboť se jedná o typické ``jídlo z jednoho hrnce``. Servírujeme horké, v kotlíku nebo v polévkové misce. Příprava nočků: Během dokončování guláše uvaříme jednoduché noky. Z vejce, mouky, vody a soli vypracujeme tuhé těsto a na pomoučeném vále utvoříme malé nočky. Uvaříme je v lehce osolené vodě, přecedíme, hodně propláchneme studenou vodou a odložíme stranou. Pak je vhodíme do guláše jak je uvedeno v receptu a dovaříme. nahoru



www.netkucharka.cz