Slávky jedlé po námořnicku vařené u moře

Kategorie: Dary moře
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
2 kg slávek ve skořápkách
2 cibule
3 stroužky česneku
0,7 l bílého vína
1 dl smetany
80 g másla
zelená petrželka
pažitka
pepř
sůl


Postup
Pokud nemáme na dovolené pažitku, utrhneme si kdekoliv ve Středomoří všudypřítomný kopr, pokud nemáme smetanu, dáme víc másla a trochu mléka.

Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky, vložíme do vína a vše uvedeme do varu. Pak přidáme očištěné slávky i se skořápkami (s odstraněnými „vousy“), a když se po chvíli vaření slávky otevřou, zbavíme mušle skořápek a maso vložíme do mísy.

Vývar přecedíme, přidáme smetanu a máslo, ještě asi minutu povaříme, vmícháme sekanou petrželku s pažitkou (či koprem) a ochutíme pepřem a solí. Přelijeme přes slávky a podáváme.

Místo příborů je možné používat prázdné skořápky slávek, kterými můžeme maso nabírat jako pinzetou.



www.netkucharka.cz