Hovězí daube

Kategorie: Hovězí maso
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 6
Náročnost: středně obtížný
Autor: ajta

Suroviny
2 PL olivového oleje
1 velká cibule – pokrájená na osminky
2 stonky celeru – nakrájené
1 zelená paprika – zbavená semen a pokrájená
1 kg libové hovězí roštěné – pokrájené na kostky
60 g hladké mouky – smíchané se solí a pepřem
6 dl hovězího vývaru
2 stroužky česneku – rozetřené
1,5 dl červeného vína
2 PL červeného vinného octa
2 PL rajčatového protlaku
0,5 KL tabasca
1 KL čerstvého tymiánu – nasekaného
2 bobkové listy
1 KL směsi cajunských koření
PL = polévková lžíce
KL = kávová lžička


Postup
1. Ve velké pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli do hněda. Děrovanou lžící ji vyjměte a dejte stranou.

2. Přidejte do pánve celer a papriku a smažte, dokud nebude zelenina měkká. Zeleninu opět vyjměte a dejte stranou.

3. Obalte maso v osolené a opepřené mouce, přidejte do pánve a smažte, až je na všech stranách hnědé.

4. Přidejte vývar, česnek, vinný ocet, rajčatový protlak, tabasco a tymián a vše zvolna prohřejte.

5. Do pánve vraťte cibuli, celer a papriku, přihoďte bobkové listy a zasypte cajunským kořením.

6. Uveďte směs do varu, přemístěte ji do trouby a pečte 2 1 až 3 hodiny, dokud maso nezměkne.


Cajunské koření je obecně směs sušeného česneku, cibule chilli, černého pepře, hořčice a celeru. V současné době je v obchodech více druhů cajunského koření a všechny mají svoji zřetelně odlišnou, většinou silně aromatickou charakteristiku. Proto musíme počítat, že nákupy tohoto koření v obchodech budou ve výsledku rozdílné.

Pro labužníky – domácí kutily přidávám odkaz na přípravu domácí směsi, tak jak ji na Labužníka zapsala Babi: zde

Tento pokrm je velmi francouzský, ale zároveň neworleanský, díky tabascu a cajunskému koření.



Čerpáno z knihy: Tisíc klasických receptů z celého světa


Doporučená příloha:
francouzský chléb, bílé pečivo



www.netkucharka.cz