Řecké frapé

Kategorie: Nealkoholické nápoje
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 2
Náročnost:
Autor:

Suroviny
Tento druh kávy je v létě velmi osvěžující a v posledních letech si z Řecka našel cestu (díky turistům) do celé Evropy. Frapé se může připravit sladké i hořké, s mlékem i bez, jak je komu po chuti


Postup
Americká limonáda



Na jednu sklenici potřebujeme porci malinového sirupu, asi 50 gramů kompotovaného ananasu, citrónovou šťávu (asi dva centilitry) i plátky citrónu, deci pomerančového džusu (lepší je ale čerstvě vymačkaný pomeranč) , deci a půl sodovky a led.



Do vysoké sklenice dáme několik kostek ledu, přilijeme malinový sirup, přidáme rozkrájené kolečko ananasu, potom opatrně přilijeme pomerančový džus a nakonec po skle dolijeme sodovkou tak, abychom zachovali barevné odstínění nápoje (červený sirup, oranžový džus, průhledná sodovka). Nakonec ozdobíme třemi tenkými plátky citrónu. Podáváme s vysokou limonádovou lžičkou.



Řecké frapé



Tento druh kávy je v létě velmi osvěžující a v posledních letech si z Řecka našel cestu (díky turistům) do celé Evropy. Frapé se může připravit sladké i hořké, s mlékem i bez, jak je komu po chuti.







Do vysoké (tři decilitry) sklenice dáme porci rozpustné kávy a zalijeme necelým decilitrem studené vody (pokud sladíte, přidejte do této fáze i krystalový cukr). Do směsi ponoříme metličku (buď speciální na frapé nebo na šlehání mléka do kapučína) a ušleháme pěnu. Měla by být hustá (zkouška při překlopení sklenice tam musí držet). Chceme-li frapé se smetanou, teď je čas ji tam přidat. Pak do sklenice vhodíme několik kostek ledu a dolijeme hodně studenou vodou. Podáváme s brčkem. Pozor, i když je to nápoj velmi osvěžující a lahodný, přece jen je to káva!



www.netkucharka.cz