Kategorie: Nealkoholické nápoje Hodnocení: nezadáno Počet porcí: 2 Náročnost: Autor: |
Suroviny
Tento druh kávy je v létě velmi osvěžující a v posledních letech si z Řecka našel cestu (díky turistům) do celé Evropy. Frapé se může připravit sladké i hořké, s mlékem i bez, jak je komu po chuti
Postup
Americká limonáda
Na jednu sklenici potřebujeme porci malinového sirupu, asi 50 gramů kompotovaného ananasu, citrónovou šťávu (asi dva centilitry) i plátky citrónu, deci pomerančového džusu (lepší je ale čerstvě vymačkaný pomeranč) , deci a půl sodovky a led.
Do vysoké sklenice dáme několik kostek ledu, přilijeme malinový sirup, přidáme rozkrájené kolečko ananasu, potom opatrně přilijeme pomerančový džus a nakonec po skle dolijeme sodovkou tak, abychom zachovali barevné odstínění nápoje (červený sirup, oranžový džus, průhledná sodovka). Nakonec ozdobíme třemi tenkými plátky citrónu. Podáváme s vysokou limonádovou lžičkou.
Řecké frapé
Tento druh kávy je v létě velmi osvěžující a v posledních letech si z Řecka našel cestu (díky turistům) do celé Evropy. Frapé se může připravit sladké i hořké, s mlékem i bez, jak je komu po chuti.
Do vysoké (tři decilitry) sklenice dáme porci rozpustné kávy a zalijeme necelým decilitrem studené vody (pokud sladíte, přidejte do této fáze i krystalový cukr). Do směsi ponoříme metličku (buď speciální na frapé nebo na šlehání mléka do kapučína) a ušleháme pěnu. Měla by být hustá (zkouška při překlopení sklenice tam musí držet). Chceme-li frapé se smetanou, teď je čas ji tam přidat. Pak do sklenice vhodíme několik kostek ledu a dolijeme hodně studenou vodou. Podáváme s brčkem. Pozor, i když je to nápoj velmi osvěžující a lahodný, přece jen je to káva!
www.netkucharka.cz