Cukety a květák ve sladkokyselém nálevu

Kategorie: Nakládané
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 7
Náročnost: lehký
Autor:

Suroviny
750 g růžiček květáku
1 citronu - šťáva z
750 g mladých cuket
1 hlavička česneku
2 lžíce celého černého pepře
4 lžíce oleje, nejlépe olivového
Na nálev:
750 ml vody
500 ml bílého vinného octa
500 g cukru
30 g soli


Postup
1.
Květák rozebereme na menší růžičky a omyjeme. V hrnci uvedeme do varu vodu, okyselíme ji citronovou šťávou, vsypeme růžičky květáku a krátce předvaříme, stačí tak 2 minuty. Květák slijeme a ihned zchladíme ve studené vodě.

2.
Cukety omyjeme a nakrájíme na kousky zhruba ve velikosti růžiček květáku. Na dno každé sklenice rozdělíme oloupané stroužky česneku, část kuliček černého pepře a po lžíci oleje.

3.
Do sklenic naskládáme natěsno směs květáku a cuket, přidáme zbylé kuličky pepře a zalijeme horkým nálevem asi 1 cm pod okraj. Uzavřeme vyvařenými víčky a sterilujeme při 80 - 85 stupních asi 15-20 minut. Sklenice obrátíme vzhůru dnem a necháme chvíli stát na víčku.

Tip:
Na přípravu nálevu můžete použít směs soli, cukru a koření Deko steril bez konzervačních látek nebo jakýkoliv svůj oblíbený nálev.


Poznámka
5 sklenic po 0,7 litru



www.netkucharka.cz