Fazole s Těstovinami - pasta e fagioli

Kategorie: Těstoviny
Hodnocení: *
Počet porcí: 4
Náročnost: lehký
Autor:

Suroviny
0,5 kg bílých fazolí
sůl
česnek
olej
krátké těstoviny
2 mrkve
0,5 kg čerstvých rajčat (nebo loupaných)
bazalka
šalvěj
petržel
parmazán
případně peperončíno


Postup
Fazole namočíme přes noc. Scedíme a dáme do tlakového hrnce, přidáme hodně vody, nakrájenou mrkev, rozmarýn, petržel, bazalku, šalvěj, česnek, na kostičky nakrájená rajčata a posolíme a 40 min. vaříme v přetlakovém hrnci. Až fazole změknou, vezmeme ponorný mixer a trochu je rozmixujeme, pak přidáme půl litru vody a 200g různých zbytků krátkých těstovin. Zamícháme a vaříme za občasného míchání 10 min. Nakonec vmícháme 0,75 lžíce olivového oleje. Každý talíř posypeme hustě parmazánem. Nebo:- jednodušší: Fazole dáme do přetlakového hrnce, přidáme hodně vody (asi 6-7 cm), nakrájenou mrkev, rozmarýn, petržel, bazalku, šalvěj, co máme z koření, osolíme a 1 hod. vaříme v přetlakovém hrnci. Až fazole změknou, vezmeme ponorný mixer a asi 2x ho rychle ponoříme (trošku fazole rozmixujeme, aby se lépe spojily s těstovinami). Na pánvi pomalu osmahneme na olivovém oleji na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a 4 stroužky česneku spolu s kouskem nakrájeného peperončína, pak přidáme 3 na kousky nakrájená rajčata a nakrájený petržel, zamícháme a podusíme, až se olej zabarví do červena a vypneme. Do přetlakového hrnce s fazolemi přidáme alespoň půl litru vody, dle potřeby i víc a 200g různých zbytků krátkých těstovin. Přidáme omáčku z pánve. Zamícháme a vaříme za občasného míchání 10 min. Nakonec vmícháme 0,75 lžíce olivového oleje, případně fazole rozředíme, aby se daly jíst polévkovou lžící (tj. ne úplně jako polévka, ale rovněž ne husté). Každý talíř posypeme hustě parmazánem. Je lépe vařit večer, aby se jídlo odleželo. Když toho bude víc, můžeme hned oddělat do krabičky a dát do mrazáku.



www.netkucharka.cz