Pravá svíčková neboli Madeira

Kategorie: Masové omáčky
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 2
Náročnost:
Autor: labuznik.com

Suroviny
mrkev
olivový olej
velké hovězí bifteky z pravé svíčkové
nové koření celé
tymián (naprosto nezbytný!!!!)
hlíva ústřičná
anglická slanina
hovězí kližka na vývar
špetka citrónové kůry
mražené zelené fazolové lusky (ne nakládané)
rajče
Příprava::
bobkový list
cibule
láhev vína Madeira, portského či Kagoru
celer
sůl
máslo
pepř celý
jalovec (naprosto nezbytný!!!!)
petržel
Ingredience::
cukr


Postup
Příprava:
Pravá SVÍČKOVÁ se ve skutečnosti dělá úplně jinak, než jak je zvykem v České republice, nicméně skutečný recept je pro většinu obyvatel naší vlasti značným překvapením.
Tak například hned zkraje uvádím, že do svíčkové rozhodně nepatří smetana a knedlíky jsou jako příloha úplně mimo mísu. Svíčková omáčka musí mít velmi temnou barvu - žádná béžová!!! Zde nabízím pravý recept:

Připravíme silný hovězí vývar vařením kližky v neosolené vodě asi hodinu a půl. Kližku vyjmeme a ponecháme na jiné účely (třeba pro pejska). V tomto silném vývaru asi hodinu vaříme nakrájenou kořenovou petržel, bobkový list, nové koření, celý pepř, cibuli, kousíček citrónové kúry, JALOVEC a TYMIÁN (naprosto nezbytné, jinak to nemá s pravou svíčkovou nic společného!!!). Mezitím na másle osmažíme nahrubo nakrájenou zbylou cibuli, mrkev a celer. Přidáme sůl a dusíme pod pokličkou úplně doměkka - zelenina se musí pod jemným tlakem vařečky úplně rozpadat. Pak začneme postupně přilévat připravený vývar i s kořením a petrželí. Přidáme nakrájené rajče a krájenou hlívu. Průběžně vaříme a doléváme, dokud všechen vývar nevlijeme do směsi. Ještě chvíli vaříme, dokud směs lehce nezhoustne. Přidáme lžičku cukru, směs vychladíme ve vodní lázni a VELMI PEČLIVĚ rozmixujeme (i s kořením!!!) na jemnou omáčku. Teď už by to mělo být dostatečně husté, aniž byste zahušťovali takovými nesmysly jako je mouka nebo jíška.
Vzniklou hnědou omáčku uvedeme za stáleho míchání opět do varu, a přiléváme pomalu velké množství sladkého vína Madeira nebo portského (dobře se však hodí i bulharský Kagor). Můžeme dodatečně dosolit dle potřeby, aby byla chuť vyvážená. Až se vyvaří alkohol, omáčku dáme vychladit.

Podáváme takto:
Velké bifteky z pravé svíčkové naložíme na den a noc do směsi olivového oleje, vína, cukru, soli a pepře. Až se dostaví hosté, osmažíme bifteky na olivovém oleji tak, aby byly křupavé na povrchu a uvnitř měly šťavnaté růžové jádro. Bifteky pak každému hostu nakrájíme ostrým ozubeným nožem na 10 tenkých plátků, polijeme horkou omáčkou a jako přílohu přidáme zelené fazolové lusky osmažené s kousíčky anglické slaniny (připravíme je ze zmrazených, nikoliv z naložených, aby byly křupavé). Omáčka by měla mít lahodnou omamnou chuť, která se vpíjí do patra a vyvolává v hodovníkovi závratnou rozkoš, z níž se téměr točí hlava.

Jelikož se jedná o poměrně náročný projekt, doporučuji uvařit omáčky zhruba pět litrů a zmrazit. Kdykoliv má pak přijít host, potrvá příprava krátce - stačí udělat bifteky, přílohu a omáčku rozmrazit a ohřát.



www.netkucharka.cz