Ainsleyho polévka z restovaných rajčat se smetanou - Roasted Tomato and Creme Fraiche Soup

Kategorie: Zeleninové polévky
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 6
Náročnost:
Autor: (Ainsley Harriott: Ainsley`s Gourmet Express, seriál TV BBC2, převzato v srpnu 2003)

Suroviny
8 rajčat, oloupaná a rozpůlená
Příloha::
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
1 červená cibule, na čtvrtinky
3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
1 litr horkého zeleninového vývaru
110 g smetany (créme fraîche)
2 větvičky tymiánu
kostky opečeného chleba
1 palice česneku, horizontálně rozpůlená


Postup
Předehřejeme troubu na 200°C (plyn na stupni 6). Rajčata, červenou cibuli, celé půlky palice česneku, tymián rozložíme na plech, postříkáme olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem a pečeme pod grilem 30 minut, až jsou měkké - skoro malinko opálené. Z plechu odstraníme cibuli a česnek a dáme je stranou. Polovinu vývaru nalijeme na rajčata na plechu a vrátíme je do trouby na 10 minut. Mezitím sloupneme z cibule a česneku slupku a dužiny rozmixujeme na pastu. Plech vyjmeme z trouby, odstraníme větvičky tymiánu. Vývar i rajčaty přelijeme do mixeru a všechny zbytky z plechu tam pečlivě vyškrábneme; třeba pomocí gumové stěrky nebo dřevěné vařečky. Rozmixovanou směs přecedíme do čistého hrnce, přidáme zbývající vývar a smetanu (créme fraîche), mírně ohřejeme a dochutíme. Přidáme petrželku a nalijeme na talíře a podáváme s teplými kostečkami opečeného chleba.

Poznámka DDK:
Restování rajčat - se zeleninou dává polévce delikátní chuť. Jestliže chceme dosáhnout opravdu polévku ve všech směrech s chutí středomořské kuchyně, tak použijme malá švestková rajčata (tj. malá koktejlová - neboli malinká rajčata velká jako švestky).



www.netkucharka.cz