Ainsleyho grilovaná kachní prsíčka se švestkovou omáčkou

Kategorie: Drůbeží maso
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 2
Náročnost:
Autor: (Ainsley Harriott: Ainsley`s Big Cook Out, pro DDK upraveno podle televizního seriál BBC Birmigham

Suroviny
švestky nebo slívy
kachní prsíčka, zbavená kůže a tuku
Na ozdobení pokrmu::
sůl, pepř
300 ml bílého vína
červený vinný ocet podle chuti
l lžíce hnědého cukru (např. třtinový muskovado nebo jiný)
1 lžička koření pěti chutí
3-4 lžíce sójové omáčky
čerstvý zelený koriandr
3 lžíce javorového sirupu nebo medu
1 celá skořice vcelku
Na švestkovou omáčku::
Na marinádu::


Postup
Kachní prsíčka zbavíme kůže a části tuku pokrývající maso. Tuk by během grilování kapal na doutnající uhlí, které by okamžitě začalo hořelo. To však nesmí! Špicí ostrého nože nařízneme křížem-krážem maso přes celá prsa, aby během následného marinování pronikly všechny chutě marinády až ke středu masa. Do misky nalijeme javorový sirup nebo med, přidáme pár lžic sójové omáčky a koření patera chutí. Směs důkladně promícháme, kachní prsa vložíme do směsi a důkladně ji vetřeme do masa. Maso necháme v marinádě ležet minimálně 10 minut nebo lépe až 0,5 hodiny.
Kachní prsíčka vyjmeme z marinády a položíme přímo na gril s doutnajícím dřevěným uhlím. Opékáme po každé straně asi 8 minut a během opékání občas obracíme. Když jsou prsíčka již dozlatova zbarvené, sundáme je z grilu, položíme stranou na talíř, kde je necháme odležet. Štávy se vrátí od povrchu zpět do středu masa a tak bude šťavnatější (to platí obecně). Děláme to také proto, že budeme v přírodě asi jíst rukama a tak to nesmí být příliš horké. Obě odleželá kachní prsíčka nakrájíme šikmo pomocí ostrého nože na asi 1 cm řezy, které můžeme snadno brát do ruky a namáčet do švestkové omáčky, kterou jsme si během grilování masa připravili.
Příprava švestkové omáčky na venkovním grilu:
Jaká chuť omáčky převládne, to záleží na tom, jak jsou švestky sladké. Pokud je máme hodně zralé, pak přidáváme jen trochu cukru. Švestky vložíme do kastrůlku, přidáme jednu celou roličku skořice a přilijeme pořádný doušek bílého vína. Kastrolek položíme přímo na horké uhlí na kraji grilu. Po chvíli jsou švestky měkké a uvařené. Teď je ochutíme. Nejprve ochutnáme a podle toho přidáme hnědý cukr a na její vyvážení přiměřené množství vinného octa. Množství přídavků těchto ingrediencí upravujeme podle vlastní chuti. Nesmíme to však přehnat a proto raději znovu ochutnáme a možná ještě přidáme špetku pepře. Ochucené švestky propasírujeme přes cedník do misky a podáváme spolu s plátky kachních prsou, ozdobených čerstvým koriandrem nebo petrželkou a nebo jinými bylinkami.

Grilovaná kachní prsíčka - jsou v tomto receptu připravována, uznávaným mistrem barbecue - Ainsley Harriottem, na grilu s dřevěným uhlím a v přírodě. Nám se s tímto receptem svěřil během své televizní cesty přes celou severní Ameriku - od kanadského Západního Queebecu, přes Chicago, Floridu až po Mexico. Kachní prsíčka, nejdříve marinuje, pak upeče na grilu na kterém připraví v kastrůlku i švestkovou omáčku. Po chvilce pečení je kachní maso z prsíček lahodné a bohaté na intenzivní chutě. Můžeme si je vychutnávat s dostatečným potěšením i když jsou podávaná v relativně tenkých řezech, namáčených do lahodné sladkokyselé švestkové omáčky. A to všechno si můžeme dopřát v přírodě, nebo na dvorku chalupy či na zahrádce.



www.netkucharka.cz