Vepřové maso vařené v mléce

Kategorie: Vepřové maso
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor: Coxova Dadala

Suroviny
800 g vykostěné vepřové kýty
1 lžíce rostlinného oleje
25 g (2 lžíce) másla
1 nasekaná cibule
2 stroužky česneku, rozetřené
75 g slaniny, na kostičky
1,2 litry mléka
1 lžíce drceného zeleného pepře
2 bobkové listy
2 lžíce majoránky
2 lžíce tymiánu
Příloha:
čerstvý chléb


Postup
Vepřové vařené v mléce - je italský tradiční pokrm z vepřového masa bez kostí, nejlépe z kýty. Je připravováno v mléce ochuceném česnekem a bylinkami. Maso lze podávat teplé i studené. Zbylý mléčný vývar má charakter husté smetanové omáčky, která se sice trochu sráží, ale chutná výtečně.

Ostrým nožem odstraníme z masa veškerý tuk, maso zmáčkneme a převážeme po délce provázkem. Ve velkém pánvi rozehřejeme olej, kde 2 - 3 minuty restujeme slaninu, česnek a cibuli. Pak do pánve vložíme vepřové maso a osmahneme je po obou stranách dohněda. Přilijeme mléko, přidáme zelený pepř, bobkové listy, majoránku a tymián. Na mírném ohni vaříme 1,2 - 1,5 hodiny. V posledních 15 minutách sledujeme pozorně tekutinu, protože se v této fázi rychle může odpařit a maso by se mohlo připálit. Jestliže se tekutina příliš odpaří a maso není ještě měkké, přilijeme dalších 100 ml mléka a pokračujeme ve vaření, až ke zdárnému konci. Pak maso vyjmeme z hrnce, ostrým nožem pokrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a polijeme ochuceným mléčným vývarem.



www.netkucharka.cz