Vanilkový krém

Kategorie: Moučníky
Hodnocení: *
Počet porcí: 6
Náročnost: lehký
Autor: Maruš

Suroviny
4 lístky bílé želatiny (popřípadě přiměřené množstvý granulátu 1 lístek= 1,5 g )
1 sedmička vyšňového kompotu
4 polévkové lžice višňovky ( nebo rumu )
1 lusk vanilky
0,5 l mléka
4 žloutky
150 g cukru
špetku soli
2 kelímky smetany ke šlehání ( 200 g )
nakrájenou čokoládu ( čokoládovou rýří na ozdobu )


Postup
Želatinu namočíme do studené vody. Višňový kompot necháme okapat. Višně rozdělíme do skleněných dezedtních mističek nebo pohárů , postříkáme višňovkou nebo rumem a nechme asi 30 min rozležet. Mezitím si připravíme vanilkový krém. Lusk vanilký podélně rozřízneme a krátce povaříme v mléce. V míse utřeme žloutky s cukrem a špetkou soli. Za stálého míchání přílévánme postupně horké mléko,ze kterého vyndáme vanilkoý lusk. Vymačkáme želatinu a rozpustíme ji v horké mléčné směsi. Potom krém mícháme ve studené vodní lázni,dokuď zcela neschladne a potom jí ještě vloříme do ledničky. Dále ušleháme do tuha smetanu. Jakmile krém zhoustne ,velmi opartně vmícháme smetanu.Hotovým krémem zalijeme višně v miskách nebo pohárech asi 1 hodinu vychladnout. Nakonec ozdobíme pohár strouhanou čokoládou ,nebo čokoládovou rýží.


Poznámka
1 porce asi 2100 kj / 500 kcal



www.netkucharka.cz