Vysočina (s houbami)

Kategorie: Houbové polévky
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
4 l voda
50 g houby sušené
500 g brambory
1 ks větší celer
4 ks mrkev
2 ks petržel
3 ks větší cibule
palička česnek
pepř černý celý
nové koření
kmín celý
sůl
pepř mletý
sádlo
mouka polohrubá (hladká)
majoránka


Postup
Do studené vody vložíme předem namočené a vyprané houby, v gáze zavázané kuličkové koření a volně celý kmín. Přidáme na kostky nakrájené brambory, lehce osolíme a dáme vařit.
Kořenovou zeleninu, dvě třetiny cibule a česnek nakrájíme nadrobno, osmahneme na části sádla a přidáme k polévce, která se již vaří.
Jakmile je zelenina měkká, přidáme horkou středně světlou cibulovou jíšku, kterou jsme si mezitím připravili z druhé části sádla, poslední třetiny cibule a mouky (horká cibulová jíška se perfektně v polévce rozšumí a neudělá hrudky) a necháme přejít varem. Současně dochutíme solí a mletým pepřem.
Nakonec vyjmeme gázu s celým kořením, přidáme rozemnutou majoránku a servírujeme.


Poznámka
Tato polévka je dosti zasmažená, patří mezi polévky přesnídávkové nebo jako hlavní jídlo, když se doplní například suchými vdolky nebo chlebem.



www.netkucharka.cz