Lahodný na červeném víně

Kategorie: Králík
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
1 králík
80 g anglické slaniny ¦ sůl
100 g tuku nebo másla
100 g cibule
100 g kořenové zeleniny
5 kuliček černého pepře
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
500 ml červeného vína ¦ citron
lžíce octa
50 g švestkových povidel
40 g hladké mouky
20 g cukru
100 ml vývaru či vody


Postup
Očištěného králíka omyjeme a rozkrájíme na větší kusy. Maso protkneme částí anglické slaniny a osolíme. Ro­zehřejeme tuk či máslo a maso ze všech stran opečeme. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a rozpustíme v kastrůl­ku. Přidáme trochu tuku a přisypeme nakrájenou cibuli a kořenovou zele­ninu. Když začne zele­nina zlátnout, vložíme ji k masu, přidáme koře­ní, podlijeme polovinou vína, trochou vody a zakápneme citronem a octem. Nakonec přidá­me povidla a pečeme doměkka. Během pe­čení maso přeléváme vý- pekem a podle potřeby podléváme vodou.
2 Upečené maso vyjme­me, základ vydusíme na tuk, zaprášíme mou­kou, přidáme cukr a leh­ce osmahneme. Potom zalijeme vývarem nebo vodou a zbylým vínem.
3 Omáčku dobře prova­říme a procedíme ji přes cedník. Ochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Králíka podává­me s houskovými knedlí­ky nebo máslovými no- ky, ozdobíme jeřabinami a plátkem citronu.



www.netkucharka.cz