Kategorie: Králík Hodnocení: nezadáno Počet porcí: 4 Náročnost: Autor: |
Suroviny
1 králík
80 g anglické slaniny ¦ sůl
100 g tuku nebo másla
100 g cibule
100 g kořenové zeleniny
5 kuliček černého pepře
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
500 ml červeného vína ¦ citron
lžíce octa
50 g švestkových povidel
40 g hladké mouky
20 g cukru
100 ml vývaru či vody
Postup
Očištěného králíka omyjeme a rozkrájíme na větší kusy. Maso protkneme částí anglické slaniny a osolíme. Rozehřejeme tuk či máslo a maso ze všech stran opečeme. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a rozpustíme v kastrůlku. Přidáme trochu tuku a přisypeme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu. Když začne zelenina zlátnout, vložíme ji k masu, přidáme koření, podlijeme polovinou vína, trochou vody a zakápneme citronem a octem. Nakonec přidáme povidla a pečeme doměkka. Během pečení maso přeléváme vý- pekem a podle potřeby podléváme vodou.
2 Upečené maso vyjmeme, základ vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, přidáme cukr a lehce osmahneme. Potom zalijeme vývarem nebo vodou a zbylým vínem.
3 Omáčku dobře provaříme a procedíme ji přes cedník. Ochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou. Králíka podáváme s houskovými knedlíky nebo máslovými no- ky, ozdobíme jeřabinami a plátkem citronu.
www.netkucharka.cz