Bendův svratoušský bramborák

Kategorie: Brambory
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost: lehký
Autor: labuznik.com

Suroviny
špetka mletého pepře
4 roztlučené kuličky nové­ho koření
2 dl dětské krupičky (nebo hrubé mouky)
700-800 g syrových oškrába­ných brambor
6 středních (i větších) stroužků česneku
větší špetka v prstech rozemnuté majorán­ky
1-2 špetky soli
sádlo na vymazání plechu
2-3 lžíce škvarků nakrájených na men­ší kousky (případně salám, uzené vařené maso apod.) - nemusíme dávat
6-7 dl stu­deného mléka
špetka tymiá­nu (nemusí být)
0,5 lžičky drceného kmínu


Postup
Plech do trouby s vyšším okra­jem vymažeme sádlem (i okraje) a odložíme na chladné místo. Brambory nastrouháme na stru­hadle na malých otvorech (strou­háme do větší mísy). Zasypeme krupicí (moukou) a rozmícháme tak, aby zde nebyly hrudky. Zali­jeme mlékem a opět dobře roz­mícháme. Přidáme uvedené ko­ření (česnek utřeme se solí, pří­padně dáme lžičku česnekové pasty) a opět promícháme. Na konec vmícháme škvarky.

Vznik­lé těsto musí být tekoucí až hodně řídké. Vylijeme na plech a srovnáme tak, aby se netvořily shluky škvarků, nastrouhaných brambor apod. Těsto bude zhruba 1-1,5 cm vysoké, pečeme v předehřáté plynové troubě ne, úplně naplno 20-30 minut, v elektrické, zapnuté na 250° stupňů, asi 45 minut.

U správně upečeného bram­boráku se objeví světle nahnědlá kůrka a okraje zhnědnou. Bramborák krájíme, když trochu vy­chladne, horký se při krájení trhá.

Zapíjíme kávou z melty, nebo rozpustnou kávou.


Poznámka
Mléka nemusí být tolik.



www.netkucharka.cz