Kategorie: Brambory Hodnocení: nezadáno Počet porcí: 4 Náročnost: lehký Autor: labuznik.com |
Suroviny
špetka mletého pepře
4 roztlučené kuličky nového koření
2 dl dětské krupičky (nebo hrubé mouky)
700-800 g syrových oškrábaných brambor
6 středních (i větších) stroužků česneku
větší špetka v prstech rozemnuté majoránky
1-2 špetky soli
sádlo na vymazání plechu
2-3 lžíce škvarků nakrájených na menší kousky (případně salám, uzené vařené maso apod.) - nemusíme dávat
6-7 dl studeného mléka
špetka tymiánu (nemusí být)
0,5 lžičky drceného kmínu
Postup
Plech do trouby s vyšším okrajem vymažeme sádlem (i okraje) a odložíme na chladné místo. Brambory nastrouháme na struhadle na malých otvorech (strouháme do větší mísy). Zasypeme krupicí (moukou) a rozmícháme tak, aby zde nebyly hrudky. Zalijeme mlékem a opět dobře rozmícháme. Přidáme uvedené koření (česnek utřeme se solí, případně dáme lžičku česnekové pasty) a opět promícháme. Na konec vmícháme škvarky.
Vzniklé těsto musí být tekoucí až hodně řídké. Vylijeme na plech a srovnáme tak, aby se netvořily shluky škvarků, nastrouhaných brambor apod. Těsto bude zhruba 1-1,5 cm vysoké, pečeme v předehřáté plynové troubě ne, úplně naplno 20-30 minut, v elektrické, zapnuté na 250° stupňů, asi 45 minut.
U správně upečeného bramboráku se objeví světle nahnědlá kůrka a okraje zhnědnou. Bramborák krájíme, když trochu vychladne, horký se při krájení trhá.
Zapíjíme kávou z melty, nebo rozpustnou kávou.
Poznámka
Mléka nemusí být tolik.
www.netkucharka.cz