Kapr na černo

Kategorie: Ryby
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
2 kg očištěného vykuchaného kapra
pitná voda na povaření kapra
sůl
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
10 dkg cibule
15 dkg másla
6 dkg cukru
10 dkg citronu
5 dkg octa
3 dkg mouky
3 dkg strouhaného perníku
divoké kořeni (nové koření, pepř celý, bobkový list)
5 dkg švestkových povidel
3 dkg rozinek
3 dkg mandlí
5 dkg červeného vína
5 dkg sušených švestek


Postup
Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě půlky, pak naporcujeme. Porce ryby pak vložíme do osolené vařící vody, zvolna vaříme  asi 12 - 14  minut a potom vyjmeme z vody. Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla dohněda. Pak do zeleninového základu přidáme opláchnutý citron nakrájený na plátky, přilijeme ocet, procezený vývar z ryb, vše zahustíme zásmažkou připravenou z druhé části másla a hladké mouky, rozšleháme a přidáme strouhaný perní, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vaříme nejméně hodinu. Povařenou omáčku dosolíme, ochutíme ji červeným vínem, cukrem a procedíme hustým sítem. Jako vložku přidáme opláchnuté a spařené rozinky, spařené a oloupané mandle (stačí na chvíli vložit do vařící vody nechat okapat a prochladnou, jdou loupat), nakrájené na nudličky a uvařené na malé kousky nakrájené sušené švestky. Podáváme tak , že kapra přelijeme omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.



www.netkucharka.cz