Königsbergské klopsy

Kategorie: Mleté maso
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
1 žemle
1 středně velká cibule
500 g mletého masa (hovězí a vepřové)
1 vejce
2 lžičky hořčice
sůl
pepř
30 g másla nebo rostlinného tuku
35 g hladké mouky
2 lžíce studeného mléka
1 lžíce kaparů
polévkové koření
citrónová šťáva
750 ml voda


Postup
Žemli namočíme do studené vody. Maso zpracujeme s dobře vymačkanou žemlí, drobně krájenou cibulí, bílkem a hořčicí. Ochutíme solí a pepřem a ze vzniklé hmoty navlhčenýma rukama tvoříme klopsy. Vkládáme do vařící osolené vody, přivedeme k varu, sebereme pěnu a necháme vařit (voda musí mírně bublat). Vývar procedíme přes sítko a odměříme 500 ml na omáčku. Na rozehřátém másle osmahneme za stálého míchání mouku do světle žluta. Přilijeme 500 ml vývaru a rozšleháme metlou. Dáme pozor, aby se netvořily žmolky. Omáčku převedeme k varu, vaříme asi 5 minut. Žloutek rozšleháme s mlékem a přilijeme do omáčky (už nevaříme). Přidáme kapary, osolíme, opepříme a ochutíme polévkovým kořením a citrónovou šťávou. Klopsy vložíme do omáčky a 5 minut necháme táhnout.



www.netkucharka.cz