Zeleninové lazaně

Kategorie: Zelenina
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
750 g cukety
6 lžic olivového oleje
sůl
0,5 svazku petrželky
0,5 svazku bazalky
2 velká rajčata
2 stroužky česneku
1 špetka oregana
3 cibule
60 g mouky
375 ml mléka
pepř
muškát
150 g lazaní
100 g parmezánu
tuk na vymazání
1 lžíce másla


Postup
Cukety omyjeme a se slupkou je nakrájíme na silnější kolečka. Opečeme je na 2 lžících oleje, osolíme a posypeme jemně nasekanými bylinkami. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupeme a utřeme česnek. Smísíme jej s rajčaty a ochutíme oreganem. Oloupeme a drobně nasekáme cibulky. Osmahneme je na oleji, poprášíme moukou a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme mlékem a stejným dílem vody. Zamícháme, aby nevznikly žmolky, a bešamel vaříme ještě 10 minut. Osolíme, opepříme a ochutíme jej muškátem. Troubu rozpálíme na 200 °C. Pekáček vymastíme a vyrovnáváme do něj střídavě lazaně, cukety a rajčata, přičemž těstoviny přelijeme vždy trochou bešamelu. Povrch nakonec posypeme jemně nastrouhaným sýrem a poklademe vločkami másla. Pečeme 20 minut překryté alobalem a 20 minut otevřené dopečeme dozlatova.



www.netkucharka.cz