Hrachová polévka

Kategorie: Ostatní polévky
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
30 dkg hovězích a telecích kostí
sůl
několik zrnek celého pepře
menší cibule
kousek celeru
jedna malá mrkev
jedna petržel
20 dkg hrachu
10 dkg sádla (nejlepší je samozřejmě domácí, ale lze použít i kupované a kdo opravdu nemůže tak olej)
8 dkg hladké mouky
mletý pepř
česnek (třený)
sůl
polévkové koření
majoránky
petrželová nať
smažené kostičky z rohlíku nebo žemle


Postup
Z kostí začneme vařit vývar v osolené vodě. Později přidáme pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme. Hrách, který si musíme nejlépe den předem namočit slijeme z této vody dáme vodu čerstvou a také uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme. Z části sádla a z mouky připravíme jíšku, a za neustálého míchání šlehací metlou přilijeme vývar z kostí a vaříme. Po 30 minutách přidáme prolisovaný hrách, pepř a dále zvolna vaříme. Ke konci varu přidáme prolisovaný česnek, dochutíme polévkovým kořením, drcenou majoránku. Podáváme s osmaženým rohlíkem nebo žemlí a ozdobíme petrželkou.



www.netkucharka.cz