Sibirskie pelmeni iz mjasom

Kategorie: Mleté maso
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
400 g hovězího masa
100 g odblaněných telecích jater
1 cibule
sůl
čerstvě pomletý pepř
Těsto:
100 ml mléka
1 špetka soli
200 g hladké mouky
1 lžíce oleje


Postup
Maso umeleme, přidáme játra a umeleme podruhé. Cibuli oloupame na nastrouháme. Přidáme ji k masu, osolíme a opepříme a uhnětem směs do hladka. Směsí plmíme připravené těsto a uvaříme ho tak jako ZDE Základní recept na těsto pro ruské Pelmeni: Smíchat mléko se stejným množstvím vody a solí. Přidat mouku (po částech) a vypracovat vláčné těsto (něco jako jemné nudlové). Nakonec vpracovat dovnitř olej a dobře vše prohníst. Vyválet těsto na tenko (jako papír, což je důležité) a pomocí kulatého vykrajovátka, nebo malé skleničky vykrájet kolečka asi 5-6cm velká. (existuje plastické stlačovátko, kam se dá těsto i s nádivkou a stlačovátko se zavře. Tím se dobře uzavře těsto. Nevím jeho jméno, ale myslím si že Eja se o něm znínila). Každé kolečko naplnit žádanou náplní velikosti asi jako vlašský ořech (pozor nepřeplnit), přeložit jej napůl a dobře stisknout okraje. Potom zhrnout rožky k sobě a také je dobře přitisknout k sobě. Připravit slabě osolenou vařící vodu (nebo na slané pelmeni v lehký vývar) a Pelmeni v ní uvařit (když jsou hotové, vyplavou na povrch) a vyjmout je drátěnou naběračkou. Dávat pozor, by se pelmeni neslepily, nebo se neotevřely. Podávet je s máslem, máslem s octem, smetanou jek sladkou tak kyselou, hořčicí, nebo ostrým sýrem. TIP: Syrové Pelmeni se mohou zmrazit na 3 měsíce a potom bez rozmražení uvařit. Takto jsou vlastně nejlepší. P.S. Pelmeni jsou podobné italským Ravioli. I když mají Pelmeni svůj původ v Mongólii, považují se za Sibiřské a jí se jako hlavní pokrm dodnes. Původní však byly plněné koňským masem. Během zimních měsíců se sejdou všechny ženy z okolí dohromady a připraví velké množství Pelmeni, které poskládají na prkna a venku je nechají zmrznout. Takto mají připravené jídlo na celou zimu. Zmrzlé Pelmeni si také sibiřané berou na cesty. Při svém zastavení, na příklad při cestách na lov, si do kotle nahrabou sníh a na rozdělaném ohni si uvaří Pelmeni. Avšak v dnešní době Pelmeni nejsou populární jenom na Sibiři, ale po celém Rusku a to díky jedné restauraci v Moskvě, která měla šéfkuchaře ze Sibiře. Říká se, že jednou navštívili restauraci vlastníci nejdůležitějších zlatých dolů, očekávajíc ¨Zakuski¨, ale nic jiného nejedli než Pelmeni plněné různým masem a rybami a jako dessert pelmeni plněné ovocem podávaném v růžovém šampaňském. Údajně tu noc, dvanáct lidí zpořádalo 2,500 těchto malých těstovinových taštiček zvaných Pelmeni.


Poznámka
Uvařené pelmeni podáváme se smetanou, sladkou i kyselou, máslem s octem, hořčicí, jenom máslem, ostrým sýrem.Původní kuchyní tohoto receptu je Rusko



www.netkucharka.cz