Báječné šťavnaté vepřové karé - pečínka.

Kategorie: Vepřové maso
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 6
Náročnost:
Autor:

Suroviny
1400 g vepřového karé s odejmutou kůží a zadní kostí (aby se pěčínka dala krájet mezi kostmi žeber)
4 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku rozkrojených napůl
0,75 hrnku šalvěje, nebo rozmarýnu
1 l mléka
nastrouhaná kůra ze dvou citronů
šťáva z jednoho citronu
sůl a pepř


Postup
Předehřát troubu na 200°C. Připravit vepřové. Odkrájet přebytečný tuk až na tenkou vrstvu. Kosti žeber a tuk udrží maso nevysušené. Rozehřát olej na velkém pekáči a osmažit na něm maso po všech stranách. Vyjmout maso a slít tuk (upotřebit na něco jiného). Na pekáč rozložit bylinku a na ni česneky (bylinky vyvýší maso, takže se nevaří v mléce, ale peče do křupava). Položit na ně maso. Maso polít mlékem a osolit ho a popepřit. Vrátit na oheň a přivéct do varu. Znovu odstavit a přidat na pekáč citronovou kůru i šťávu. Vložit pekáč do trouby a péct maso po 20min. Snížit teplotu na 150°C a péct dále po 1 až 1,5 hodiny. Záleží na tloušťce masa. Je-li zapotřeby, tak sem tam přilít trochu víc mléka, aby výpek byl tekutý. Polévat pečínku výpekem každých asi 30min. Nepřikrývat, aby se šťáva z masa nakonec vypekla a tuk na povrchu masa se stal křupavým. Jak vyzkoušet, je-li maso upečené. Zapíchnout do masa kovovou jehlu, počítat do 10 a vytáhnout ji. Položit ji pod vnitřní stranu zápěstí na ruce. Jestli je jehla horká na dotek, tak je maso upečené. Nechat maso stát po 10min. před krájením. Chcete-li tak přecedit omáčku, nebo ji rozmixovat, bez bylinky, ale nemusíte, bude vypadat zdrcnutá, ale chutnat výborně. Podávat omáčku bez bylinky v omáčníku. Jako příloha je výborný podušený fenykl, Cavolo nero, nebo zapečená zelenina podle receptu ZDE.Hledej :Pečená kořenová zelenina Původní kuchyní tohoto receptu je Itálie



www.netkucharka.cz