Chléb z francouzkého venkova-Pain de Campagne (není složitý).

Kategorie: Ostatní pečivo
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 0
Náročnost:
Autor:

Suroviny
Kvasnicový kvásek:
1,5 hrnku teplé vody asi 45°C
2,5 lžičky suchých kvasnic (aktive dry), nebo 25g čerstvých
1 hrnek (250ml) chlebové mouky, nebo nebělené obyčejné hladké mouky
0,5 hrnku žitné mouky
0,5 hrnku celozrnné pšeničné mouky
Těsto:
1 lžička suchých kvasnic (aktive dry), nebo 10g čerstvých
250 ml vlažné vody
kvásek (nahoře)
3 až 3,5 hrnku chlebové mouky, nebo nebělené obyčejné hladké
1 hrnek plnozrnné pšeničné mouky
1 lžíce soli


Postup
Proces se může připravit v robotě, nebo ručně. Vložit asi 4 lžíce teplé vody do mísy, posypat na povrchu kvasnice a zamíchat. Nechat kvasnice vzejít po 5min. Přidat zbytek vody. Smíchat mouky dohromady a postupně je zapracovávat vařečkou do kvásku. Konečná konsistence má být jako na palačinky. První vzejití. Přikrýt mísu utěrkou a nechat kvásek odpočinout při pokojové teplotě asi 8 hodin. Během té doby kvásek vzejde a splaskne se. (Také se může dát do chladničky do druhého dne, ale musí se přivéct k pokojové teplotě asi 1 hodinu před použitím). Těsto: Rozpustit kvasnice v 0,5 hrnku vlažné vody a dalšího 0,5 hrnku vody vlít do kvásku. Smíchat 3 hrnky chlebové mouky a 1 hrnek celozrnné mouky. Postupně vpracovar 2 hrnky směsi mouky do kvásku s vodou. Dobře prohníst a přidat vzejité kvasnice. Pořádně vpracovat. Posolit a vsůl míchat do těta. Nyní začít přidávat zbytek chlebové mouky. Pouze tolik, aby se těsto začalo oddělovat ode stěn mísy. Začít pořádně pracovat na těstě (zde je dobrý robot) až se stane hedvábným, vlahým a jenom trochu lepivým. Nechat znovu přikryté utěrkou vykynout při pokojové teplotě asi po 1,5 až 2 hodiny do dvojitého objemu těsta. Připravit ošatku, nebo kulatou hlubokou mísu vyloženou pomoučeným ubrouskem. Vyklopit těsto na trochu pomoučený vál. Vytvořit z něj placku pomocí dlaní a prstů. Přehnout strany ke středu a přitisknout je spodní částí dlaně, otáčet těsto a otevřenou dlaní tlačit těsto k válu odsebe. Nakonec vznikne koule, která by měla být velikosti ošatky. Tento proces několikrát opakovat, až vznikne pěkný bochník a ten vlořit do ošatky kulatou, hladkou stranou dolů. Nechat znovy nakynout při pokojové teplotě asi po 1 až 1,5 hodiny. Pečení chleba: Asi 30min. před pečením vložit mřížku do spodní 0,333333333333333 trouby. Položit na ni Pizza kámen nebo těžký plech bez okraje, který se teplotou nezkroutí. Naspod trouby položit těžkou pánev. Předehřát troubu na 220°C. Nachystat lahev s vodou. Plech bez okraje (jiný), nebo pekařskou lopatu posypat kukuřičnou krupicí a vyklopit na něj nakynutý chléb. Do pánve v troubě nalít vodu a rychle zavřít troubu. Pomocí žiletky nakrojit 3 dlouhé mělké zářezy do chleba a sesunout jej na rozehřátý plech v troubě. Ihned zavřít dveře trouby nejrychleji jak můžete. Snížit teplotu na 200°C a péct chléb po 60-70min., nebo až je kůrka tmavo zlatavá a bochník zní dutě, když se na něj zespodu zaťuká. Vyjmout chléb na mřížku a nechat ho úplně vystydnout na pokojovou teplotu před krájením. Chléb vydrží po 3 dny postavený žeznou stranou na prkýnku. Kůrka chléb ochrání od vyschnutím. Vzduchotěsně zabalený chléb se může zmrazit po 1 měsíc a potom zabalený rozmrazit při pokojjové teplotě. Poznámka: Komu se bude líbit ozdobný chléb, tak tomu ještě připíši postup, jak se to dělá ;o) Pekařský mistr Joe Ortiz. Původní kuchyní tohoto receptu je Francie



www.netkucharka.cz