Báječná Ribollita z Itálie k večeři.

Kategorie: Ostatní polévky
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 8
Náročnost:
Autor: labuznik.com

Suroviny
250 ml bílých suchých fazolí
1 l vody
6-8 kuřecích stehýnek (vrchní část nohy)
1 lžíce olivového oleje
1 cibule posekaná
2 stroužky česneku na jemno posekané
2 mrkve nastrouhané, nebo nakrájené na sirky (julienned)
2 stonky řapíkatého celeru na tenké plátky nakrájené
2 l kuřecího vývaru
1 lžička čerstvého posekaného rozmarýnu, nebo 0,5 lžičky sušeného
1 velká snítka tymiánu, nebo 0,5 lžičky sušeného
2 bobkové listy
2 střední cukety
3-4 soudková rajčata, mohou být z konzervy
750 ml posekané kapusty, nebo zeleného zelí
300 g balení špenátu na hrubo pokrájeného
125 ml posekané petrželky, bazalky, nebo směsi obou bylinek
sůl a pepř
8 plátků otoustovanébo bílého chleba, nebo bagetky
250 ml nastrouhaného tvrdého sýra, jako je Asiago, Parmesan, Romano, nebo podobný i směs různých


Postup
Vložit vodu do velkého hrnce a přidat fazole (nemusí se předem namáčet). Postavit na oheň a napůl přikryté vařit po 1,25 -1,5 hodiny, nebo až jsou fazole měkké. V tomto momentě se fazole, mohou nechat zchladit a vložit do lednice až na 3 dny. Před jejich použitím je slít.

Sejmout a zahodit kůže z kuřete. Rozehřát olej ve velkém kastrolu na středně vysoké teplotě a osmažit na něm po všech stranách maso do tmavohněda, asi 5-8min. Vyjmout maso a slít skoro všechen tuk. Přidat cibuli a česnek a smažit je asi 1 min. Vrátit maso, přidat mrkev, celer, vývar, rozmarýn, tymián a bobkové listy. Snížit teplotu, přikrýt kastrol a vše pomalinku vařit asi 30min. Vyjmout kuřecí maso na talíř a nechat ho zchladnout. Do hrnce přidat fazole a přivéct vše do varu. Snížit teplotu a pomalu vařit po 30min.

Mezi tím odělit maso od kostí ve větších kouscích a zahodit kosti. Zbavit cukety a rajčata semínek a nakrájet je na kostky. Vložit je do polévky společně s kapustou, nebo zelím a kuřecím masem, přivéct vše do varu a pomalu vařit asi 10min. Zchladit polévku a vložit ji do chladničky na několik hodin nebo až na 2 dny. Vyjmout bobkové listy a tymián.

Sehřát pomalu polévku na velice horkou teplotu. Zamíchat dovnitř špenát, petržel a bazalku. Ochutnat a přisolit a opepřit.

Otoustovat chleba a před podáváním polévky na každou porci položit po plátku a posypat jej lžicí sýra.

P.S. Polévka je charakteristická pro Tuscany... ledaže kuchař pochází z Umbrie. Avšak všichni souhlasí s tím, že Ribollita je polévka z bílých fazolí se zeleninou. Nejlépe chutná, když je ohřívaná, což znamená italské slovo ¨ribollita¨.


Doporučená příloha:
Robustní červené suché víno, nebo i pivo.

Původní kuchyní tohoto receptu je Itálie



www.netkucharka.cz