Kategorie: Kořenící směsi Hodnocení: nezadáno Počet porcí: 0 Náročnost: Autor: |
Suroviny
Jako koření se používají čerstvé i sušené listy a výhonky.
Dávají se do polévek ( zeleninové, rajčatové, rybí ) a do omáček ( rajské ), dále je výborná k masům, drůbeži, zvěřině a rybám ( nejčastěji s rozmarýnem a šalvějí ), k sýrovým a vaječným pokrmům, velmi často se s ní dochucují těstoviny. Používá se rovněž
k nakládání zeleniny, aromatizuje octy a zálivky. Je nedílnou součástí pizzy a fazolí.
Postup
Při tepelné úpravě používáme častěji sušené a drcené koření. Jejími cnostmi jsou vlastnosti, které posilují srdeční a nervovou činnost, podporuje trávení a činnost ledvin. Uvítají ji ve svých jídelníčcích nemocní při žlučníkových, ledvinových dietách a dále při onemocnění srdce a cév.
www.netkucharka.cz