Lívance ruské (bliny)

Kategorie: Sladké
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
10 dkg mouka sójová
1 ks vejce
0,75 l mléko
2 dcl - voda
1,5 dkg kvasnice
1,5 dkg cukr
8 g sůl


Postup
Odváženou mouku dobře za sucha promícháme, malého množství
směsi použijeme na přípravu kvásku spolu s droždím, cukrem a
menším množstvím mléka. Když kvásek vykynem, zředíme jej
mlékem, rozmícháme a pomalu přisypáváme za stálého míchání
směs mouk, sůl a nakonec přidáme žloutek. Velmi dobře
vypracujeme vařečkou, ušleháme bílek na hustý sníh a opatrně
vmícháme do směsi. Dáme na teplé místo kynout na půl druhé až
dvě hodiny. Rozpálený lívanečník nebo malou pánvičku dodře
potřeme tukem nebo olejem, sběračkou opatrně nabíráme zkynuté
těsto na lívanečník a opékáme po obou stranách. Podáváme teplé
čerstvé jako přílohu kzelenině, nebo jako sladký chod s džemem,
povidly či borůvkami a potřeme tvarohem nebo žervé, nebo
pokapeme kyselou smetenou či mlékem.



www.netkucharka.cz