Kategorie: Houby Hodnocení: nezadáno Počet porcí: 4 Náročnost: Autor: |
Suroviny
400 g čerstvých
pokud možno menších žampiónových kloboučků
2 lžíce citrónové šťávy a oleje
sůl
3 vejce - asi
lžíce škrobové moučky
6 lžic strouhanky
2 lžíce spařených
sloupnutých a jemné nastrouhaných mandli a olej na smažení. (Nemáme-li čerstvé žampióny můžeme použít žampióny sterilované.
Postup
Čerstvé žampiónové kloboučky sloupneme, dáme je do misky, trochu osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a olejem a necháme je v chladničce asi hodinu marinovat. Vejce rozklepneme do hrníčku, osolíme a vidličkou rozšleháme. Škrobovou moučku, prosátou strouhanku a nastrouhané mandle promícháme. Nyní žampióny smažíme v rozšlehaných vejcích, obalíme ve směsi s mandlemi a ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje a vyšší teplotou je do zlatožluta vysmažíme. (Asi 5 minut.) Smažené žampióny rozdělíme na 4 porce, urovnáme na skleněné talířky a zapícháme do nich barevná bodýlka. Příloha: tatarská omáčka a slané loupáčky nebo tyčinky z lístkového těsta. Výborný zákusek k bílému vínu.
www.netkucharka.cz