Arcibiskupské tajemství cibulové svíčkové

Kategorie: Hovězí maso
Hodnocení: nezadáno
Počet porcí: 4
Náročnost:
Autor:

Suroviny
Ingredience:
800 g až 1 kg masa na svíčkovou (pravá či falešná svíčková, hovězí kýta), 1,5 až 2 kg cibule, 900 ml šlehačky, 3-4 bobkové listy, 4-5 kuliček černého celého pepře, 4-5 kuliček nového koření, menší cihla slaniny, 2-3 lžíce másla a 2-3 lžíce oleje, sůl, (špagety)


Postup
Postup přípravy: Pozn.: Na začátku je nutno podotknout, že příprava je velmi obtížná vzhledem k množství cibule, které se musí zpracovat. Skutečně totiž není chyba, že v ingrediencích se uvádí množství cibule v kg a ne v kusech! Pokud Vás toto množství neodradí a dáte se do toho, tak ke zpracování silně doporučuju nějakou kuchyňskou pomůcku, jako např. V-kráječ či elektrický sekáček, jinak je to hodně velký záběr na oči. Přes vše, co mluví proti přípravě, musím ovšem říct, ze výsledek opravdu stojí za to!!!

Maso omyjeme, 0,666666666666667 slaniny nakrájíme na nudličky, kterými prošpikujeme maso. Zbytek slaniny nakrájíme na menší kostky. Nyní nakrájíme na kostky všechnu cibuli. (Maso s cibulí a kořením, které se před další přípravou ovšem musí opět vyjmout, můžeme nechat v hrnci odležet přes noc, nutné to ovšem není). Maso lehce osolíme ze všech stran. Na společně s olejem rozpáleném másle prudce osmažíme ve velkém hrnci maso (krátce) ze všech stran. Maso vyjmeme z hrnce, pokud možno necháme v teple. Ve výpeku osmažíme dozlatova všechnu cibuli (vzhledem k množství toto potrvá trošku déle, cibule totiž ze začatku pustí hodně šťávy a smaží se, až se tato vypaří). Cibule nesmí byt příliš vysušená, takže pokud si nejste jistí, tak smažení ukončete raději dřív než později. Nyní zase přidáme maso, přiložíme všechno koření a vše podlijeme horkou vodou nebo hovězím vývarem - pokud je po ruce - a dáme péct. Peče se asi 1,5-2 hod. při 200-250 °C (raději méně než uvedené maximum, co se týče doby, záleží na kvalitě masa - čím dražsí tím kratší doba) každých 15 minut kontrolujeme, popř. dolijeme vodu nebo otočíme maso. Až je maso měkké, vyjmeme hrnec z trouby a maso vyjmeme společně s kořením z hrnce. Koření vyhodíme. V hrnci zbývající cibuli se štávou rozmixujeme. K výsledku mixování přiléváme postupně šlehačku a přitom mícháme nejlépe drátěnou metličkou. Uvedených 900 ml šlehačky je orientačních, zaleží na tom, kolik šťávy cibule při mixování obsahovala. Až je omáčka dostatečně řídká, osolíme dle chuti, pak nakrájíme maso na plátky a plátky též osolíme. Vložíme do hotové omáčky a celý hrnec krátce ohřejeme na plotýnce asi 3 minuty.
Jednou z hlavních součastí tohoto jídla jsou špagety se kterými se toto jidlo v ideálním případě podává. Omáčka má totiž nasládlou chuť a perfektně se hodí k těstovinám, narozdíl od pravé české svíčkové na smetaně.

Poznámka: je možné tento recept připravit i z jiného druhu masa jako je vepřové nebo s trochou improvizace je příprava možná i z kuřecího, nejlepšího výsledku ovšem dosáhnete při použití hovězího.



www.netkucharka.cz