Kategorie: Masové polévky Hodnocení: *** Počet porcí: 10 Náročnost: lehký Autor: minoro |
Suroviny
800 g hovězích drštek
2 větší cibule
rostlinný tuk (CERES SOFT)
paprika gulášová
paprika pálivá
4 hladká mouka (asi 3 až
majoránka
sůl
voda
Postup
Většinou vaříme 1 den hovězí drštky a druhý den polévku.
Vaření drštek:
Hovězí drštky vložíme do většího hrnce a zalejeme studenou vodou. Na plotně přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou asi 10 minut.
Potom vodu z drštek vylejeme, nalejeme na ně novou studenou vodu a vaříme dále pod pokličkou. Vodu nesolíme.
Vodu vyměníme celkem asi 4x až 5x.
Hovězí drštky vaříme doměkka celkem asi 5 hodin. Uvařené držtky nakrájíme na nudličky a můžeme nechat v přikryté misce v ledničce do druhého dne.
Drštková polévka:
Ve větším hrnci rozpustíme kousek rostlinného tuku, přidáme 2 nadrobno nakrájené cibule a restujeme až cibule zesklovatí.
Potom přidáme 0,5 kávové lžičky pálivé papriky a 1 sáček gulášové papriky, zalejeme asi 0,25 litrem studené vody a přivedeme do varu.
V hrnku si rozkvedláme ve studené vodě hladkou mouku a vlejeme do vroucího základu. Naředíme si hustotu a množství polévky a přiměřeně osolíme. Mouku rozkvedlanou ve studené vodě lejeme vždy do vroucího základu. Přidáme nakrájené držtky a pod pokličkou dovaříme asi 20 minut. Občas zamícháme ode dna vařečkou.
Na závěr přidáme hrst majoránky a ještě krátce povaříme.
Poznámka:
Pokud uvaříme polévky víc, můžeme jednotlivé porce nalít do kelímků a zamrazit.
Později nám po ohřátí jistě přijde vhod.
Poznámka
Drštkovou polévku vaříme většinou na dvakrát - jeden den si uvaříme drštky a druhý den polévku
www.netkucharka.cz